top of page

MP Tebrau nafi keluar KEADILAN, sudah jelaskan kepada Anwar


Ahli Parlimen Tebrau, Steven Choong Shiau Yoon menafikan sebarang spekulasi bahawa beliau akan meninggalkan KEADILAN, malah perkara itu telah dijelaskan kepada Presiden Parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Beliau berkata beliau telah dihubungi oleh pihak parti bagi mengenalpasti kesahihan laporan berita yang menyatakan bahawa beliau akan menyertai PN.


"Saya rasa spekulasi ini timbul kerana saya dilihat sering menemui menteri tertentu untuk menyelesaikan masalah kewarganegaraan, keizinan kuarantin rumah ketika pulang dari luar negara, garis putih di atas jalan, masalah lubang jalan, masalah banjir dan lain-lain.


"Saya telah menjawab pemimpin parti saya termasuk Presiden. Saya sering membawa isu-isu kepada para menteri dalam beberapa bulan terakhir. Setiap kali saya bertemu mereka untuk menyelesaikan masalah rakyat, mereka akan memikat saya dengan jawatan GLC," katanya.


Bagaimanapun, Steven memberitahu beliau tidak pernah terpikat dengan lamaran tersebut.


"Jawapan saya kepada mereka adalah saya tidak mahu mendapatkan kedudukan yang memberikan saya gaji lebih. Saya hanya mahu berkhidmat untuk rakyat.


"Saya memberitahu mereka bahawa saya bimbang pengalaman 22 bulan yang saya alami dengan menteri Pakatan Harapan (PH) akan berulang sekiranya saya menyertai Perikatan Nasional (PN).


"Saya berasa sangat malu apabila saya gagal membuat temu janji dengan beberapa menteri untuk membawa rakyat berjumpa menteri. Sebilangan besar menteri akan mengatakan sudah menetapkan janji dengan pembantu peribadi tetapi pembantu peribadi tidak akan menerima panggilan atau balas mesej dan setelah beberapa bulan tidak ada temu janji sama sekali.


"Beberapa menteri PH walaupun saya berjaya membuat temu janji, tetapi hanya diberi beberapa minit untuk memberitahu masalah rakyat. Saya mempunyai masalah besar di kawasan saya tetapi semuanya tidak dapat diselesaikan atau diberikan jawapan mengapa ia tidak dapat diselesaikan selama 22 bulan PH berkuasa," katanya.


Justeru, Steven mempersoalkan beberapa menteri PN yang ditemui sama ada mereka mampu memberi jaminan bahawa mereka tidak akan melakukan perkara yang sama kepada dirinya.


"Adakah saya dapat berjumpa dengan menteri dalam masa yang wajar sebagai Ahli Parlimen biasa dan saya tidak akan mengalami penghinaan yang sama seperti yang saya alami semasa zaman PH? Anda fikir mereka boleh melakukannya?


"Pemimpin parti saya menerima penjelasan di atas atas dasar bahawa mereka tidak percaya PN dapat memenuhi permintaan saya yang disebut saya yang bukan permintaan tetapi hanya untuk menangguhkan mereka daripada mencuba.


"Melayan rakyat dengan baik adalah perhatian utama saya," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page