top of page

MoU: PH tidak sokong BN 'membuta tuli', kekal sebagai pembangkang progresifTohmahan bahawa Pakatan Harapan (PH) telah merestuai apa sahaja dasar kerajaan BN termasuk perkauman demi mengekalkan memorandum kerjasama (MoU) yang ditandatangani dengan Kerajaan Persekutuan pada 13 September lalu adalah tidak masuk akal.


Menurut Ketua Setiausaha Sekretariat PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, tohmahan yang dilemparkan oleh Naib Presiden Warisan, Darell Leiking baru baru ini adalah sangat tidak munasabah dan lebih bersifat fitnah.


"Pertama, adalah tidak jujur ​​serta tidak profesional Darell, seorang peguam secara profesion mendakwa PH telah tunduk kepada kerajaan melalui MoU.


"Saya menasihati beliau membaca syarat-syarat MoU dengan teliti sebelum membuat kenyataan tidak bertanggungjawab. Khususnya, beliau harus membaca fasal 3.3 (a) dan (b) yang jelas memperuntukkan keputusan PH untuk menyokong atau mengelak daripada mengundi Belanjawan atau Rang Undang-undang berkaitan adalah tertakluk kepada perundingan kerajaan dan persetujuan PH.


"Selanjutnya, fasal 9.1 juga secara jelas memperuntukkan tiada apa-apa dalam MoU itu boleh menjejaskan peranan dan tanggungjawab PH sebagai pembangkang di Parlimen untuk bertindak sebagai semak dan imbang. Prosiding Parlimen yang diikuti selepas MoU ditandatangani direkodkan dalam Hansard.


"Rekod ini secara konklusif menunjukkan Ahli Parlimen PH melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai pembangkang, tanpa rasa takut atau pilih kasih. Jika Darrell sendiri rajin hadir ke Parlimen, beliau akan menyaksikan sendiri kandungan ucapan dan perbahasan PH," katanya dalam satu kenyataan.


Tegas Saifuddin, terlepas daripada kritikan liar terdapat banyak sisi baik daripada MoU, terutama terkait isu Belanjawan 2022 yang dirunding secara bersama sebelum dibentangkan di Parlimen.


Hal itu, katanya, bukan sahaja bersejarah tetapi satu langkah besar ke arah perancangan fiskal yang lebih baik.


"Perundingan pra-belanjawan telah menghasilkan penambahbaikan pada Belanjawan 2022. Khususnya, MoU itu membolehkan kelulusan sebanyak RM45 bilion ditambah kepada Dana Covid-19. Perundingan bajet juga menyaksikan penekanan yang lebih besar untuk membantu IKS, penciptaan pekerjaan dan dasar kebajikan sosial yang disasarkan.


"Selepas bajet dibentangkan, rundingan selanjutnya menyaksikan peningkatan bajet untuk Jawatankuasa Pilihan Parlimen, Pejabat Ketua Audit Negara dan pengumpulan data responsif jantina. Peningkatan ini penting untuk meningkatkan ketelusan, akauntabiliti, tadbir urus yang lebih baik dan hak wanita.


"MoU itu juga telah memperuntukkan pembaharuan struktur, beberapa telah siap dan yang lain belum selesai. MoU ini membolehkan Ahli Parlimen Pembangkang mempengerusikan separuh daripada semua jawatankuasa pilihan Parlimen.


"Pembangkang juga diberi perwakilan yang adil dalam Majlis Pemulihan Negara, sebuah entiti yang diwujudkan untuk membantu negara membendung dan pulih daripada Covid-19. Fasal 2.2 MoU menyampaikan pelaksanaan penuh Undi18 baru-baru ini.


"Menjelang akhir hari ini (semalam), kita dijangka melihat pindaan perlembagaan MA63 diluluskan di Parlimen, seperti dalam fasal 5.1 MoU. Pindaan ini adalah sesuatu yang Darrell dan Warisan patut berterima kasih kepada PH. Menurut fasal 2.1 dan 3.1 MoU, dua perundangan yang sangat penting, undang-undang Anti Lompat Parti dan Akta Perkhidmatan Parlimen juga dalam proses digubal dan dijangka dibentangkan pertengahan tahun depan," katanya lagi.


Menyentuh isu MoU menyebabkan PH menyokong idea perkauman BN, tegas Saifuddin tuduhan itu amat kabur kerana PH tidak terlibat dengan hala tuju politik BN.


Katanya, tuduhan Darell itu lebih kepada ingin menonjolkan imej beliau dan Warisan yang kononnya lebih liberal berbanding mencari kebenaran.


"Adalah tidak jujur ​​Darell menyalahkan PH atas amalan berterusan politik perkauman dan agama yang sempit. Sungguh ironis apabila Warisan cuba menjenamakan semula dirinya, sekutu politik terbesarnya kekal Tun Dr Mahathir.


"Darel harus tahu bahawa ‘Ketuanan Melayu’ dan lain-lain jawatan pelampau agama adalah punca utama mengapa negara terus berpecah dan dimusnahkan oleh politik identiti kaum dan agama, bukan MoU dan pastinya bukan PH.


"Saya ingin menasihati Warisan supaya mempelajari dahulu dinamik politik identiti Semenanjung Malaysia sebelum membuat tuduhan liar terhadap PH. Warisan juga harus menawan semula Sabah terlebih dahulu dan menamatkan budaya lompat parti di sana sebagai keutamaan.


"Memandangkan Darell sendiri melompat dari KEADILAN pada 2016 ke Warisan, dia akan mempunyai pengalaman langsung tentang cara menangani perkara itu," sinis Saifuddin.


Mengenai dakwaan Darell ramai Ahli Parlimen PH tidak berpuas hati dengan MoU, Saifuddin menggesa beliau mendedahkan nama-nama mereka atau berisiko dianggap sebagai oportunis.


0 comments

Recent Posts

See All

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page