top of page

MoU beri peluang PH 'mencorakkan' negara, bukannya sokong kerajaan PNMemorandum kerjasama Kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH) tidak boleh ditafsir secara mudah bahawa pembangkang telah menyokong kerajaan.


Bagi Ketua Penerangan KEADILAN, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin, memorandum tersebut sendiri mempunyai peruntukan yang memberi kelebihan kepada PH, iaitu Perkara 9, yang membenarkan pembangkang terus mengkritik dan menegur pentadbiran PM Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.


"Dalam rundingan terakhir, kita minta dalam MoU ini diletakkan satu peruntukan, iaitu dalam Perkara 9. Memorandum ini ada dua bahagian; satu perjanjian kedua lampiran.


"Dalam memorandum utama dinyatakan tugas dan peranan PH sebagai pembangkang. Jadi itu saya percaya satu klausa yang cukup penting memberi pencerahan kepada rkayat bahawa MoU ini walaupun kita tandatangani dengan kerajaan, namun ia tidak menghakis peranan kita sebagai pembangkang yang terus melaksanakan semak, imbang, menegur dan mengkritik kerajaan. Dengan ada peruntukan isu sahaja pun sudah memadai bahawa kita bukan menyokong kerajaan.


"Ada beza MoU ini dengan yang biasa diamalkan di negara demokrasi lain iaitu CSA, perjanjian memberi sokongan dan Belanjawan. Di negara yang ada kerajaan minioriti, mereka harus buat perjanjian dengan pembangkang supaya apabila timbul hal Belanjawan kerajaan diberi sokongan oleh pembangkang (untuk meluluskan Belanjawan)


"Dalam konteks negara kita, kerajaan PM Ismail bukanlah majoriti. Dari 220 Ahli Parlimen yang sedang berkhidmat (beliau dapat 114), maknanya 114 sudah ada majoriti.


"Sebab itu kita lihat apabila kerajaan kemukakan pandangan untuk wujudkan persefahaman dalam keadaan negara sedang hadapi pandemik Covid 19, maka di sana kita merasakan elok kita manfatkan peluang ini untuk meletakkan agenda dan prinsip perjuangan kita," katanya dalam forum maya Borak Dahsyat bertajuk: "MoU; Betul Ke PH Sokong Kerajaan?", malam tadi.


Ditanya mengapakah baharu sekarang PH ingin bersama kerajaan dan tidak sebelum itu, Shamsul berkata, PH perlu membuktikan mereka bukan pengacau yang menjatuhkan PM Mahiaddin sebelum ini sebagaimana dijaja oleh tentera siber PN dan media rasmi negara.


"Saya sebut, kita berhadapan pelbagai kritikan (sebelumnya) terutama bila Mahiaddin terpaksa meletak jawatan. Kita dikatakan kumpulan yang tidak menghiraukan masalah negara waktu pandemik Covid. Kita dianggap pengacau, kumpulan yang hanya nak bermain politik.


"Walhal dari segi fakta dalam kerajaan Mahiaddin sendiri yang menarik sokongan, Zahid Hamidi dan rakan-rakan Umno yang lain. Maka runtuhlah kerajaan Mahiaddin.


"Kemudian barulah kita ambil peluang angkat pemimpin kita untuk jadi calon PM. Setelah selesai semua proses itu Anwar tidak berjaya dapat majoriti. Yang jadi Ismail.


"Sekarang bila berlaku perubahan, jangan kita pula dituduh sekali lagi menggugat kerajaan Ismail dalam erti kata membelakangkan semua isu yang berkaitan rakyat semata-mata untuk menjadi PM," katanya.


Oleh yang demikian, tambah Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu, penyertaan PH dalam MoU perlu dianggap bukti konkrit bahawa pembangkang sanggup bersama-sama kerajaan PN untuk mengeluarkan rakyat Malaysia dari pandemik Covid 19 dan membina semula negara.


"Jadi dengan adanya memorandum ini memberikan pencerahan kepada rakyat PH dalam main business. Kita nak tumpu kepada kesihatan, tumpu kepada ekonomi, tumpu reformasi Parlimen. Itu teras permintaan kita. Itu dipersetujui kerajaan dengan garismana pelaksanaan.


"Itu merupakan hidangan kita kepada rakyat. Tengok betapa serius kita untuk bersama-sama mengeluarkan negara ini daripada pandemik dan memberi tumpuan kepada pembinaan semula negara, terutama ekonomi," katanya lagi.


"


0 comments

コメント


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page