top of page

MAPIM gesa pasukan pengaman dihantar segara ke GazaOleh: Azuan Ab Rahman


Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) mendesak dunia segara menghantar pasukan pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke Gaza dan Tebing Barat.


Pengerusinya, Mohd Azmi Abdul Hamid melalui satu kenyataan mendesak perkara itu susulan genap enam bulan genosid dilakukan Zionis Israel terhadap rakyat Palestin.


"Israel telah menunjukkan kedegilannya malah penentangannya sejak resolusi tidak mengikat gencatan senjata segera diluluskan oleh Sidang Umum PBB ( UNGA ) dengan 153 negara menyokong pada 13 Disember 2023. Ini telah diabaikan oleh Israel.


"Ia telah melakukan kemungkinan jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan.

Tidak ada undang-undang dan konvensyen antarabangsa yang tidak dilanggar bukan sahaja terhadap rakyat Palestin tetapi juga serangan merentasi sempadan dan operasi pembunuhannya, untuk meluaskan medan perang bagi mencetuskan kemungkinan perang serantau (Timur Tengah)," tegasnya.


Tambah Azmi, pada Oktober 2023 keganasan Yahudi meningkat susulan dokongan tentera Israel yang membenarkan serangan ke atas rumah-rumah kediaman warga Palestin di Tebing Barat.


Di jalur Gaza pula katanya, Israel melakukan misi serangan bagi mengosongkan kawasan itu dan matlamat untuk membersihkan rakyat Palestin dari wilayah tersebut.


"Inilah yang Netanyahu dengan sekutu baratnya cuba lengkapkan pembunuhan beramai-ramai dan pemindahan paksa penduduk Gaza.


"Amerika Syarikat (AS) dan Israel juga sedang memikirkan jangka masa untuk memindahkan seluruh penduduk keluar dari Gaza," kata Azmi.


Justeru tambahnya, pasukan pengaman perlu dihantar ke Gaza manakala masyarakat dunia tidak seharusnya membenarkan pemindahan paksa di Gaza dan mengulangi peristiwa Nakbah 1948.

"Walaupun kami menyokong inisiatif Flotilla Break the Gaza Siege yang kini sedang direncana oleh NGO antarabangsa, pasukan penjaga keamanan yang diberi mandat PBB adalah sangat diperlukan.


"Untuk melaksanakan gencatan senjata sepenuhnya, memecahkan sekatan Gaza, melindungi orang awam, membenarkan akses penuh kepada bantuan kemanusiaan dan memulakan proses pembinaan semula Gaza, keselamatan penuh mesti dijamin oleh agensi antarabangsa.


"Ini sahaja yang boleh menghalang negara pengganas Israel dari terus membunuh dan mendera rakyat Palestin di Gaza," ujar Azmi lagi.


0 comments

Comentários


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page