LTAT perlu pengurusan lebih baik, elak ketirisan, pastikan veteran tentera dapat manfaatPindaan undang-undang yang memberi Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) kuasa pelaburan yang lebih luas perlukan kawal selia lebih baik daripada pihak Kementerian Pertahanan.


Ahli Parlimen Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH - Port Dickson) berkata, pengurusan LTAT mesti lebih bertanggungjawab agar kelemahan lalu tidak diulangi.


"Boleh disokong (pindaan) tetapi dengan beberapa peringatan, kurang jelas dengan peranan LTAT, skop lebih luas (dalam pindaan)


"Skop ekonomi kebajikan bekas tentera itu mencakup satu bidang yang cukup luas selain bidang pesaraan yang disebutkan.


"Saya sendiri sebagai (mantan) Menteri Kewangan bila ada saham Bumiputra maka LTAT diberi keutamaan. Itu berbeza dengan pendekatan mantan Menteri Kewangan sebelum saya yang memberikan saham kepada individu tertentu yang maha kaya.


"Saya alihkan kepada badan yang mewakili ribuan orang. Tetapi hasrat saya bukan untuk beberapa kerat tokoh besar dalam tentera.


"Hasrat adalah untuk membantu ratusan ribu orang dalam tentera yang tahapnya B50 ke bawah. Jadi saya nak kepastian dari Menteri Pertahanan kerana di antara kerusakan dalam LTAT kerana campurtangan politik, Menteri Pertahanan, PM sibuk cari harta, kontrak untuk kepentingan mereka sehingga mengorbankan LTAT dan pesara," katanya dalam sesi perbahasan Dewan Rakyat sebelah petang.


Anwar juga membawakan laporan tahunan 2019 menunjukkan kerugian LTAT lebih RM800 juta dan masalah dalam pelaburan LTAT sebelum ini yang terkait kumpulan Boustead.


Beliau menyatakan kerana masalah ketirisan dalam pelaburan itu, veteran tentera baru baru ini terpaksa berpiket. Veteran juga berpiket kerana layanan yang tidak wajar diterima ke atas mereka oleh tabung yang menjaga kebajikan pesara tentera


"Soal saya tekankan ini soal saham Bumiputera diberikan ratus juta ringgit, kontrak besar diberikan kepada mereka. Tetapi tahap pengurusan itu mesti dibetulkan bukan guna kedudukan di Kementerian peralatkan LTAT dan sekarang perbadanan. Ini prinsip yang perlu ditekankan


"Diwujudkan LTAT pada 1973 itu khusus menjaga kebajikan tetapi kalau peranan Kementerian sendiri lembab dan ada unsur mengaut keuntungan dari syarikat LTAT maka kebajikan sosio ekonomi pesara tidak dapat ditunaikan sebagimana dijanjikan," katanya lagi.


Selain itu, Anwar juga membangkitkan dan meminta kerajaan menjelaskan keperluan untuk membenarkan LTAT memasukkan dana dalam akaun luar pesisir, dan sama ada ia sudah berbuat demikian.
0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER