top of page

Lapangan terbang KXP tidak berdaya maju, Kedah bukan hab industriProjek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) Kedah tidak mendapat perhatian pemimpin Kerajaan Perpaduan, khususnya Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan disebabkan negeri itu ditadbir pembangkang sebagaimana digembar gemburkan oleh Menteri Besar (MB) Datuk Seri Muhamad Sanusi Md Nor, tetapi kerana tidak berdaya maju.


Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Manivanan Gowin berkata, MB Sanusi tidak perlu membela secara berlebihan projek Kedah Aerotropolis berkenaan dan perlu akur kepada hujah Kementerian Pengangkutan yang tidak menyokong projek lapangan terbang 100 peratus mengendalikan kargo berkenaan kerana Kedah bukanlah hab industri Malaysia.


"Pada saya, persoalan utama yang perlu dijelaskan oleh Sanusi sebelum menolak kenyataan Kementerian Pengangkutan adalah, apakah jaminan projek lapangan terbang kargo KXP akan berjaya? Saya tidak melihat Sanusi berbicara mengenai bagaimana pelan tindakan projek ini akan memajukan atau melonjak ekonomi negeri Kedah?


"Sewajarnya, lapangan terbang kargo lebih sesuai dibina di Pulau Pinang kerana merupakan negeri industri kedua termaju selepas Selangor. Hakikatnya Kedah bukanlah hab industri di Malaysia.


"Sekiranya Sanusi berhajat menerokai bidang industri, ianya bukan bermula dengan pembinaan KXP, tetapi dengan menterjemahkan idea untuk pembangunan sektor industri di Kedah dahulu.


"Sekiranya terbukti, Kedah dapat menerokai bidang industri dan menjadi penyumbang kepada sektor industi negara, impian untuk pembinaan hab kargo di Kedah akan menjadi realistik," katanya.


Mengulas kenyataan MB Sanusi baru baru ini bahawa KXP berpotensi menjadi pusat pemindahan kargo dari Eropah ke China untuk pasaran Asia Pasifik, Manivanan mempersoalkan idea berkenaan kerana Sanusi tidak menyertakan model pengoperasian lapangan terbang hampir sama yang berjaya di negara lain.


"Negara atau model manakah di rantau Asia Tenggara yang mempunyai saiz ekonomi seperti Kedah telah berjaya melaksanakan projek sedemikian? Bolehkah Sanusi menjawab?


"Pembinaan KXP melibatkan pelaburan sebesar RM7 bilion dan sekiranya kemudahan itu dibina tanpa melakukan proses kajian yang relevan, dikhuatiri wang rakyat akan hangus membangunkan projek gajah putih," katanya.


Selain itu, Timbalan Pengarah Jabatan Pilihanraya Pusat KEADILAN itu juga berkata MB Sanusi masih belum membariskan syarikat atau individu yang setuju menjadi pembiaya kepada projek berkenaan biar pun selepas berbulan bulan berdebat menentang Kerajaan Persekutuan.


"Pada peringkat awal projek KXP digembar gemburkan sebagai pelaburan swasta maka Sanusi sepatutnya membariskan syarikat swasta yang telah bersetuju untuk melabur. Bolehkah Sanusi senaraikan?


"Malah tokoh perniagaan yang disebut sebut akan menjadi pembiaya, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary telah didedahkan oleh PM menolak untuk terlibat dalam projek berkenaan," katanya lagi.


Justeru itu, Manivanan berharap MB Kedah akan lebih cermat dalam memberikan fakta berhubung projek KXP ini dan tidak menggunakannya sebagai bahan propaganda kempen Perikatan Nasional di Kedah dengan menuduh Kerajaan Persekutuan atau PM menolak projek berkenaan atas kepentingan politik yang berbeza.


Tegas beliau, projek yang melibatkan dana sebesar RM7 bilion sekiranya gagal akan memaksa Kerajaan Persekutuan melakukan tindakan 'menyelamat' menggunakan wang rakyat. Kerajaan Madani tidak berhasrat mengulangi kesilapan pentadbiran wang negara seperti sebelum ini.


0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page