top of page

Kumpulan NGO mahu kerajaan baharu usul Undi Percaya di Parlimen


Kaedah baharu untuk menguji sokongan majoriti dengan cara kesemua anggota Parlimen menyerahkan surat pilihan Perdana Menteri (PM) mereka sendiri ke Istana selewat-lewatnya jam 4 petang ini perlu dikukuhkan lagi dengan usul Undi Percaya di Parlimen selepas PM dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong.


Menurut Gabungan NGO yang turut dianggotai Bersih 2.0, kaedah terbaharu iaitu surat Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Harun kepada Ahli Parlimen bagi menyatakan pencalonan seorang PM adalah kaedah yang baik tetapi Undi Percaya akan mengukuhkan keyakinan umum bahawa kerajaan baharu tidak akan mengulangi kecurangan pentadbiran Mahiaddin Yassin sebelum ini.


"Kaedah menilai pilihan Ahli Parlimen ke atas calon PM adalah wajar sebagai tinjauan awal untuk memastikan ada seorang Ahli Parlimen yang dapat sokongan majoriti, yang kemudian dapat diundang secara formal untuk membentuk kerajaan. Permintaan (dalam surat berkenaan) hanya seorang calon PM sahaja akan meningkatkan imej ketidak berpihakan kerajaan.


"Namun lebih baik jika jumlah Ahli Parlimen yang menyokong pencalonan PM yang dilantik oleh Agong harus disiarkan agar imej Raja Berperlembagaan tidak terhakis atau dicemari oleh sebarang kecurigaan atau tuduhan pilih kasih.


"Sekiranya terdapat calon memperolehi majoriti, Ahli Parlimen secara semula jadi akan dijemput untuk membentuk kerajaan secara rasmi.

"Sekiranya tidak, Ahli Parlimen dengan sokongan jamak mesti diberi peluang pertama untuk membentuk kerajaan berikutnya dalam masa seminggu. Selepas itu, peluang harus diberikan kepada Ahli Parlimen dengan sokongan Ahli Parlimen terbesar yang seterusnya.


"Oleh kerana ini adalah kali kedua setelah Februari lalu dibentuk pemerintah dari Parlimen yang digantung, sudah waktunya konvensyen Perlembagaan dibentuk dengan tepat untuk mengurangkan ketidakpastian," kata mereka dalam satu kenyataan.


Tambah kenyataan berkenaan, sesiapa yang telah memenuhi kelayakan dan dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong kelak seboleh-bolehnya memanggil sidang khas Parlimen sesegera mungkin bagi mendapatkan majoriti sokongan Ahli Parlimen untuk keabsahan sebagai PM.


"Sesiapa sahaja PM yang dilantik berdasarkan Artikel 43 (2) Perlembagaan Persekutuan, dia harus segera memanggil sidang Dewan Rakyat dan mengemukakan usul keyakinan terhadap dirinya.


"Tidak ada pihak yang harus membangkitkan nama Istana Negara untuk memberi tekanan kepada anggota Parlimen untuk pengesahannya.


"Sebilangan besar rakyat Malaysia sangat menginginkan kestabilan politik dan mahu melihat parti-parti politik utuh dan tidak dirosakkan oleh perpecahan.


"Kami menyeru semua pihak, dalam persaingan sengit mendapatkan sokongan majoriti, untuk bertindak secara bertanggungjawab melindungi Raja Berperlembagaan dan demokrasi berparlimen serta membangunkan kestabilan politik yang nyata melalui kerjasama antara parti," katanya.


Kenyataan bersama itu dikeluarkan oleh Gabungan untuk Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0), KEJURUTERAAN, Persatuan Pengundi Muda (UNDI18), Bait Al-Amanah dan Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS)

Sekretariat BERSIH 2.0.

0 comments

Recent Posts

See All

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page