top of page

KPM akan laksana seruan Agong berhubung pendidikanSeruan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berhubung beberapa perkara membabitkan bidang pendidikan diambil perhatian serius oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).


Dalam satu kenyataan, Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata beberapa langkah akan dilaksana KPM demi kebaikan dan kesejahteraan rakyat selaras titah Seri Paduka Baginda.


Kata beliau, antaranya dengan memastikan ia menerajui Dasar Pendidikan Digital (DPD) bagi menyambut agenda pendidikan digital negara agar dijalankan seiring keperluan terkini dan masa hadapan pendidikan.


"KPM juga komited untuk memastikan prasarana dan infrastruktur institusi pendidikan di bawah KPM sentiasa berada dalam keadaan selamat dan kondusif melalui projek menaik taraf atau penggantian blok bangunan sekolah daif.


"Dalam bidang Pendidikan dan Latihan Teknikal Vokasional (TVET), ia akan terus diperkasa untuk melahirkan graduan TVET yang memenuhi keperluan industri dan negara menerusi pendekatan usahasama antara pihak awam dan swasta," menurut kenyataan itu.


Sultan Abdullah dalam titahnya sempena Istiadat Pembukaan Penggal Kedua Parlimen ke-15 di Dewan Rakyat menyentuh beberapa perkara melibatkan pendidikan antaranya memaklumkan dasar pendidikan digital merangkumi penyediaan infrastruktur dan keupayaan digital sedang dirangka bagi merealisasikan agenda pendidikan digital negara dan menjamin akses kepada pendidikan.


Baginda turut menyokong usaha agar TVET terus diperkasa termasuklah mengadakan usahasama antara pihak awam dan swasta dengan pihak industri menerajui pengoperasian institusi TVET awam bagi memastikan graduan institusi tersebut dilatih berdasarkan keperluan semasa industri setempat.


Sementara itu, KPM dalam kenyataan turut berkata pihak kementerian merancang untuk memperkasakan penggunaan Modul Intervensi Jenayah Seksual Kanak-kanak di Sekolah (IHSAN) dan meneliti peraturan disiplin murid yang lebih komprehensif bagi meningkatkan lagi tahap keselamatan dan kesejahteraan murid di sekolah.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page