top of page

Kerajaan usahakan formula atasi masalah kejatuhan ringgitKerajaan akan mengusahkan satu formula bersesuaian supaya kadar faedah negara tidak menyebabkan pelabur asing membawa keluar wang dalam usaha mengatasi masalah kejatuhan nilai ringgit.


Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengulas isu kejatuhan nilai mata ringgit berkata, ia dipengaruhi kadar faedah negara yang terlalu rendah.


Namun jelasnya sekiranya kerajaan menaikkan kadar faedah ke tahap yang terlalu tinggi, ia akan mengukuhkan nilai mata wang namun membebankan syarikat-syarikat kecil dan sederhana.


"Kalau saya ada RM1 juta, saya hendak masuk ke bank. Saya ada pilihan antara Malaysia, Singapura dan Indonesia. Singapura dan Indonesia ada kadar faedah tinggi.


"Jadi saya pilih simpan untuk di luar (Indonesia dan Singapura). Itu masalah kita sekarang," katanya dipetik.


Anwar sebelumnya menjawab soalan seorang pelajar pada Program Temu Anwar Negeri Sembilan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) semalam.


Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata walaupun berdepan dengan kejatuhan nilai ringgit, pertumbuhan ekonomi negara terus menyaksikan peningkatan pada suku pertama tahun ini mengatasi Singapura, Indonesia dan China.


"Kalau ekonomi kita menjunam itu lain, maka nilai mata wang jatuh, pelaburan jatuh dan pertumbuhan jatuh. Kita tidak, pelaburan kita baik, RM71 bilion untuk empat bulan pertama. Cuma kita kena cari jalan untuk bawa balik pelaburan dengan beberapa insentif.


"Saya kata buat hab kewangan di Johor salah satunya, kemudian MM2H (Malaysia Rumah Kedua Ku) untuk bawa orang boleh bawa masuk wang dan beberapa lagi saya umum minggu lalu dan beberapa langkah yang sedang kita memikirkan," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page