top of page

Kerajaan terbuka terima cadangan tambah baik reformasi institusi - PM


Oleh: Azuan Ab Rahman


Kerajaan Perpaduan terbuka kepada sebarang cadangan atau saranan khususnya dalam penambahbaikan proses pilihanraya dan reformasi institusi.


Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beberapa saranan yang diberikan termasuk daripada Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) sudah dalam perhatian kerajaan.


"Terdapat antara cadangan dalam memorandum tersebut telah pun berada dalam pertimbangan dan tindakan Kerajaan Perpaduan," katanya melalui satu catatan di Facebooknya.


Ia sebagai mengulas kunjungan perwakilan Bersih diketuai oleh pengerusinya, Muhammad Faisal Abdul Aziz di pejabatnya di Putrajaya.


"Dalam pertemuan ini saya juga turut menekankan kepentingan mengukuhkan pendidikan politik dan meningkatkan literasi politik dalam kalangan masyarakat ke arah politik Malaysia yang lebih baik.


"Dialog serta ruang bertukar pandangan seperti ini penting bagi memahami aspirasi masyarakat sivil serta cabaran yang dihadapi oleh kerajaan khususnya dalam isu yang dikemukakan dalam memorandum ini


"Pendekatan yang lebih inklusif dalam mendengar sendiri pandangan masyarakat sivil seperti BERSIH diharap dalam meningkatkan lagi sinergi masyarakat sivil dengan kerajaan dalam proses demokrasi negara," kata Anwar.


Sementara itu, BERSIH dalam satu kenyataan berkata, pihaknya berbesar hati kerana mendapat peluang bertemu dan menyerahkan memorandum kepada Perdana Menteri.


"Anwar adalah Perdana Menteri pertama yang berjumpa dengan pimpinan BERSIH untuk membolehkan perbincangan dibuat bersama mengenai usaha melunaskan agenda Reformasi," kata kenyataan itu dipetik laporan media.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page