top of page

'Kerajaan sibuk catur kuasa, rakyat parah hadapi inflasi'Kerajaan BN - PN yang sibuk mencatur kuasa dinasihatkan agar lebih prihatin terhadap derita rakyat marhaen.


Bagi aktivis KEADILAN, Danish Hairudin, kecamukan politik berikutan perebutan kuasa dan terdesaknya golongan kluster mahkamah untuk mengadakan pilihan raya umum segera telah menenggelamkan tumpuan bagi memperbaiki ekonomi harian rakyat.


Katanya, kerajaan seolah olah tidak berminat berusaha bagi mengawal tekanan inflasi yang melampau ketika ini.


"Penurunan ringgit menjadikan kos sara hidup tinggi, yang berpunca dari kos import melambung.


"Penggunaan isi rumah terutamanya bahan makanan utama terlalu bergantung kepada barangan import.


"Hal ini akan menyebabkan kos sara hidup menjadi tertekan selepas berhadapan dengan pendapatan nominal isi rumah yang rendah.


"Harga barang akan naik lagi sekiranya ringgit kekal lemah terutamanya pada barangan yang diimport seperti beras. Ini secara langsung akan menyebabkan kos barangan serta kadar inflasi meningkat dan membebankan lagi rakyat," katanya.


Menurut Danish lagi, daripada terus mencatur politik sebaiknya kerajaan BN - PN mengkaji untuk lebih banyak mengeluarkan bahan makanan dalam negara bagi mengelakkan terlalu bergantung kepada import yang berjumlah RM50 bilion setahun.


Begitu juga barang keperluan harian rakyat yang lain yang bahan mentahnya banyak di dalam negara.


"Kerajaan harus meningkatkan pengeluaran barangan tempatan. Tetapi hari ini parti pemerintah BN dan PN sibuk bertelagah tentang tarikh untuk diadakan Pilihan Raya Umum. Mereka sibuk mencatur kuasa sedangkan mereka masih berkuasa mentadbir Kerajaan Persekutuan dan akhirnya rakyat yang menjadi mangsa.


"Penguasa sepatutnya menyelesaikan kos sara hidup dan kadar inflasi yang melonjak dengan sangat pantas. Sebagai Kerajaan Persekutuan yang dipimpin oleh Perdana Menteri daripada Umno yang dikatakan 'hebat' sepatunya tiada sebarang halangan untuk melakukan pelan jangka masa pendek menyelesaikan kemelut kehidupan rakyat," katanya.


Danish turut membidas retorik politik Umno yang sering melaungkan kestabilan demi rakyat.


Hakikatnya, kata beliau, rakyat di bawah mengalami kesukaran hidup dan tidak ada guna kestabilan politik tetapi mereka hari hari mengikat perut.


Beliau berkata, rakyat semakin tidak berpuas hati kerana sesetengah pemimpin hanya sibuk menjaga pemimpin tertinggi Umno yang menghadapi masalah di mahkamah.


"Tanggungjawab menjaga kebajikan rakyat adalah keutamaan pemimpin negara, bukannya menjaga kepentingan sesetengah individu yang sedang berdepan pertuduhan jenayah.


"Fokus utama seharusnya memulihkan negara daripada kesenjangan ekonomi. Perlu satu langkah inklusif dan libat urus dengan semua pemegang taruh termasuk parti pemerintah dan pembangkang serta pakar ekonomi bagi mengelakkan negara terjerumus dalam masalah ekonomi yang lebih parah," katanya lagi.

0 comments

Recent Posts

See All

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page