top of page

Kerajaan negeri Kedah digesa hentikan pembalakan hutan Ulu Muda


Kerajaan negeri Kedah digesa supaya menghentikan segera pembalakan di hutan Ulu Muda yang akan memberikan kesan besar kepada alam sekitar.


Datuk Dr Xavier Jayakumar yang sebelum ini Menteri Sumber Asli, Air dan Tenaga menganggap Menteri Besar Kedah, Sanusi Md Nor tidak memahami konsep perubahan iklim dan bagaimana ia akan mempengaruhi kawasan hutan hujan seluas 25,000 hektar.


"Semasa saya berkhidmat sebagai Menteri Sumber Asli, Air dan Tenaga, saya memberitahu Menteri Besar Kedah ketika itu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir betapa pentingnya melindungi hutan Ulu Muda.


"Gambar satelit dari seluruh kawasan ditunjukkan kepada kerajaan Kedah dan kami bersetuju agar tidak membuka lagi kawasan baru untuk pembalakan dan mengkaji kawasan tersebut. Ini adalah rancangan strategik untuk melindungi sumber semula jadi dan biodiversiti kita.


"Kita akan mengalami lebih banyak banjir dan kemarau pada tahun-tahun mendatang. Satu-satunya cara untuk mengurangkan bencana alam ini adalah dengan mendengar seruan pemeliharaan.


"Kita perlu melindungi hutan kekal kita dan mengusahakan protokol untuk membantu mengurus dan menyelenggara hutan sekunder dan hutan yang berkurangan. Ini boleh dilaksanakan melalui kerjasama antara kerajaan dan swasta. Kesedaran dari kerajaan negeri sangat diperlukan.


"Jangan berfikir untuk masa sekarang tetapi apa yang akan berlaku 30 tahun dari sekarang," katanya.


Pada masa sama, Xavier juga memberi peringatan kepada Sanusi bahawa banjir akan terus berlaku di negara ini jika pembalakan tidak dihentikan.


"Menteri Besar mesti menyedari hakikat bahawa banjir yang sedang berlaku di Semenanjung Malaysia berlaku kerana perubahan iklim dan penebangan hutan hanya akan memburukkan keadaan.


"Hutan adalah kawasan tadahan air dan memainkan peranan penting dalam pencegahan banjir. Saya mencadangkan agar hutan simpan Ulu Muda diwartakan sebagai taman negara diraja untuk menghentikan secara berterusan sebarang aktiviti pembalakan di kawasan itu, dan menjadikan beberapa kawasan hutan tertentu sebagai kawasan yang tidak boleh disentuh oleh manusia.


"Salah satu contoh yang baik adalah Sabah di mana pemeliharaan hutan di Lembangan Maliau 20.000 hektar telah ditetapkan sebagai hutan yang tidak boleh disentuh untuk 50 tahun lagi. Tidak dibenarkan menceroboh, walaupun untuk penyelidikan saintifik. Saya meminta setiap negeri mengetepikan beberapa kawasan hutan untuk 50 tahun akan datang. Ini akan menghantar mesej yang kuat kepada dunia bahawa kita serius terhadap perubahan iklim.


"Ini mesti dimulakan dengan Menteri Besar dan Ketua Menteri semua negeri di Malaysia," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page