top of page

Kerajaan Madani sedaya upaya baik pulih ekonomi masyarakat India

Updated: Apr 21Kerajaan Madani sedang berusaha sedaya upaya memperbaiki ekonomi masyarakat India di Malaysia sebagaimana janji dalam manifesto pilihan raya umum yang lalu.


Bagi Ahli Dewan Negeri Sentosa, Dr Gunaraj George, kritikan oleh pihak tertentu berhubung prestasi kerajaan membantu masyarakat India perlulah berpandukan fakta bahawa golongan itu telah ketinggalan dan bantuan kurang sampai kepada sasaran sejak beberapa dekad lalu.


Sehubungan itu, beliau meragui kritikan ahli akademik Prof P Ramasamy baru baru ini yang mempersoalkan pinjaman skim Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) untuk membantu usahawan mikro wanita India, yang pelaksanaannya dirasakan berkaitan politik kerana hampir dengan tarikh Pilihan Raya Kecil Kuala Kubu Bharu pada bulan Mei ini.


Menurut Dr Gunaraj, apa sahaja bantuan kerajaan tidak bersandarkan kepada tarikh pilihanraya kerana sebelum ini kerajaan telah berjaya mengagihkan skim bantuan MITRA sepanjang tahun lalu, dan tiada kaitan dengan pilihanraya 6 negeri.


"Walaupun saya menghargai kewaspadaan dan komitmen Prof Rama dalam mendorong kepentingan masyarakat kita, saya percaya adalah penting untuk memberikan pandangan yang lebih seimbang mengenai perkara ini," kata Gunaraj dalam satu kenyataan.


Menurut beliau, walaupun boleh difahami untuk meneliti masa inisiatif kerajaan dilakukan, seperti skim pinjaman, pengkritik seharusnya mengelakkan dakwaan tidak berasas mengenai oportunisme politik.


"Sebagai orang yang berilmu, kita mesti mendasarkan kritikan kita pada bukti dan bukannya spekulasi. Peruntukan dana untuk usahawan mikro wanita India adalah usaha yang patut dipuji yang diketuai oleh Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk R. Ramanan untuk memperkasakan segmen komuniti kita yang pernah menghadapi cabaran sosio-ekonomi dari segi sejarah.


"Walaupun saiz dana mungkin diperdebatkan, jangan kita lupa potensi kesannya terhadap kehidupan mereka yang ingin dibantu.


"Kita juga harus ambil perhatian bahawa dengan menawarkan sokongan kewangan dalam bentuk pinjaman, kerajaan memperkasakan individu untuk mengawal masa depan ekonomi mereka, sambil memberi peluang kepada penerima untuk melabur dalam perniagaan mereka dan mengejar kebebasan ekonomi," katanya.


Tegas Gunaraj, pinjaman yang diberi itu menanamkan rasa tanggungjawab dan akauntabiliti dalam kalangan penerima, menggalakkan mereka menggunakan dana dengan bijak dan melabur dalam usaha niaga yang mampan.


Skim pinjaman, katanya, bukan sahaja menyediakan akses kepada modal tetapi juga mewujudkan budaya keusahawanan dan berdikari dalam komuniti. Satu faedah tambahan, katanya, mereka yang telah disenaraihitamkan oleh bank juga layak menerimanya dan menjadi talian hayat yang penting bagi mereka.


Mengenai perwakilan masyarakat India dalam Kabinet pula, ujar Gunaraj, komposisi yang ada sekarang dengan Timbalan Menteri lebih daripada 2 orang dan sebahagiannya menjaga potforlio dana bantuan maka tentunya boleh melakukan pembelaan.


Bagaimanapun, Dr Gunaraj mengalu alukan kritikan yang membina untuk menambah idea memperbaiki sosio ekonomi masyarakat India.


"Walaupun beberapa kritikan terhadap dasar Kerajaan Madani mungkin sah, adalah penting untuk mengiktiraf kemajuan yang telah dicapai dalam menangani isu sosio-ekonomi.


"Penglibatan yang membina dengan pengkritik boleh membantu kami mengenal pasti bidang untuk penambahbaikan dan berusaha ke arah masyarakat yang lebih inklusif," katanya.


Selain itu, beliau juga menggalakkan dialog keterangkuman pelbagai kaum pada masa hadapan untuk bersama-sama membina masa depan yang lebih cerah bagi semua rakyat Malaysia.


Untuk rekod, Dr Ramasamy sebelum ini mengkritik agihan dana pinjaman AIM sebanyak RM50 juta untuk masyarakat India yang diumumkan menghampiri tarikh Pilihan Raya Kecil Kuala Kubu Bharu.


Beliau juga mengkritik pengagihan dana MITRA sebelumnya, biar pun dana tersebut telah berjaya diagihkan oleh kerajaan kepada usahawan India yang memerlukan bantuan sepanjang 2023 tanpa sedikit pun tiris.


0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page