top of page

Kerajaan BN - PN hentikan perebutan kuasa, fokus kos sara hidup rakyatKerajaan BN - PN digesa menghentikan pesebutan kuasa sesama sendiri dan menumpukan sepenuh perhatian ke aats usaha menyelesaikan masalah kos sara hidup rakyat.


Menurut Ketua Penerangan KEADILAN Cabang Batu Kawan, Darwin Lim Chee Chien (gambar, dua dari kanan), kos sara hidup rakyat yang semakin tinggi amat membebankan rakyat terutama golongan B40 dan anak muda yang baharu berkerja.


Pengalihan tumpuan kepada isu politik, katanya, amat merugikan rakyat kerana masalah asas mereka tidak mungkin dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat.


"Tindakan parti komponen kerajaan terutamanya pimpinan Umno yang tidak berhenti-henti memberikan tekanan kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob supaya membubarkan Parlimen dan juga senario politik perebutan jawatan Timbalan Perdana Menteri yang berlaku di antara Umno dan Bersatu hanya menujukkan Kerajaan Persekutuan telah gagal memberikan keutamaan kepada isu yang dekat dengan rakyat, iaitu kenaikan kos harga barang yang semakin membimbangkan


"Walaupun kerajaan telah menubuhkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi baru-baru ini. Namun sehingga kini, rakyat masih tidak nampak apa kaedah dan solusi yang akan dilaksanakan oleh Pasukan Khas tersebut untuk mengurangkan beban rakyat dalam menghadapi kos sara hidup yang mencanak sejak bekelakangan ini," katanya


ADUN Batu Tambun Goh Choon Aik (tga dari kanan) turut sama memberi hadiah kepada peserta

Sehubungan itu, Darwin Lim menyeru kerajaan pusat supaya mengemukakan dasar yang lebih holistik bagi meringgankan beban rakyat secara menyeluruh, dan bukannya bermain politik setiap hari.


Beliau berkata sedemikian ketika berada di program Pertandingan Mewarna sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang dianjurkan oleh KEADILAN Cabang Batu Kawan di Kuil Sri Mangalanayagi Amman, Bukit Tengah, Bukit Mertajam, semalam.


Program yang dianjurkan untuk memupuk semangat cinta terhadap negara dan juga mengeratkan hubungan KEADILAN Batu Kawan dengan masyarakat setempat itu disertai 40 kanak-kanak.


Turut hadir ialah Ketua Cabang KEADILAN Batu Kawan YB Goh Choon Aik, Timbalan Ketua Cabang Anuar Shafiqah dan Naib Ketua Cabang Gobi Chan.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page