top of page

Kerajaan beri peruntukan cukup tingkat kefahaman IslamPerdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan kerajaan akan menyediakan peruntukan dan sokongan mencukupi bagi meningkatkan kefahaman mengenai Islam.


Berucap merasmikan Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa (MTHQA) Ke-63 Tahun 1445 H / 2023 M di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia (WTC) malam tadi, beliau berkata peruntukan itu sebagai usaha menangani Islamofobia.


Langkah itu jelasnya penting kerana Islamofobia telah terbukti mewujudkan penjajahan imperialisme dan menyekat kemaraan Islam.


"(Oleh itu) tanggungjawab kita di negara dalam mengungkapkan idea Malaysia Madani mestilah cuba mengangkat martabat umat negara ke lebih baik.


"Kita mampu sekiranya kita bersatu, kita mampu sekiranya kita memberikan tekad usaha yang lebih untuk memahami al-Quran, baca dan berikan penjelasan, pencerahan tentang apa maksud Islam dalam negara pelbagai kaum, pelbagai agama.


"Saya mengulangi di negara ini bahawa Islam agama Persekutuan, akan terus mempertahankan akidah, akan terus menyebarkan Islam dan menyediakan peruntukan dan sokongan yang mencukupi untuk latihan kepada Islam yang tidak memahami dan melaksanakan program-program Islam dan pembaharuan Islam," katanya dipetik.


Sementara itu Anwar berkata, kerajaan tetap menyantuni dan memberi jaminan keselesaan hidup kepada semua warga.


Katanya, ini kerana semua perlu akui bahawa Malaysia sebagai satu negara pelbagai kaum.


"Negara ini akan melindungi hak setiap warganegara termasuk yang bukan Islam (sama ada penganut) Kristian, Hindu atau Buddha di negara ini," jelasnya.


MTHQA berlangsung selama enam hari bermula hari ini sehingga 24 Ogos depan melibatkan dua kategori iaitu pertandingan tilawah al-Quran dan pertandingan hafazan al-Quran.


Penganjuran MTHQA kali ini melibatkan seramai 76 peserta keseluruhannya dari 52 buah negara yang terdiri daripada 36 orang peserta tilawah dari 27 buah negara dan 40 orang peserta dari 30 buah negara.


Malaysia menghantar seramai empat peserta, masing-masing dua peserta bagi kedua-dua kategori yang dipertandingkan.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page