top of page

Janji reformasi terlaksana, realisasikan Malaysia MadaniKritikan yang dilemparkan Presiden Muda, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkenaan janji reformasi kepada Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) amat tidak relevan sekiranya Ahli Parlimen Muar itu menilai apa yang telah dilakukan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sepanjang 7 bulan pentadbirannya.


Menurut Pengarah Komunikasi KEADILAN Cabang Ampang, Syafiq Zulkifli, Presiden Muda tersebut tidak perlu menyindir mengenai janji reformasi kerana semangat reformasi tetap tertanam dalam jiwa setiap anggota KEADILAN.


"Berikutan laporan Free Malaysia Today apabila Syed Saddiq membuat kenyataan apakah pendirian Ketua AMK Malaysia berkenaan janji Reformasi. Saya ingin menegaskan kepada Syed Saddiq semangat reformasi adalah teras perjuangan yang akan tetap dipegang teguh walaupun kerajaan bertukar Perdana Menteri, presiden mahupun pimpinan parti.


"Dalam konteks Kerajaan, adakah Syed Saddiq lupa apa yang telah dibuat PMX ketika mengarahkan sebanyak RM60 juta diberikan kepada pesawah dan petani terutamanya mereka yang susah majoritinya orang Melayu? RM10 juta bagi pada 2022 dan RM50 juta pada 2023.


"PMX juga telah memberi jaminan bahawa kenaikan harga elektrik tidak dilibatkan mereka berstatus B40. Agenda reform ini telah diterjemahkan bagi memastikan jurang miskin dan kaya itu tidak lagi melebar atau serius," katanya dalam satu kenyataan.


Malah kata beliau, janji reformasi telah dilaksanakan dalam kerangka yang lebih besar iaitu Malaysia Madani yang bertekad menghapuskan kemiskinan tegar dan mewujudkan bangsa bertamadun dengan mengutamakan nilai kemanusiaan.


Manakala dakwaan Syed Saddiq bahawa skandal yang berlaku dalam Kerajaan sebelum ini telah disenyapkan merupakan tuduhan tidak berasas kerana, kata Syafiq, PMX sentiasa memantau isu semasa di bawah pentadbirannya.


"Isu skandal projek kapal tempur persisir (LCS) kerajaan mengarahkan pihak Kementerian Pertahanan membentangkan laporan kemajuan projek pembinaan kapal itu setiap 3 bulan kepada Jawatankuasa Kira kira Wang Negara (PAC) hingga projek disiapkan.


"Parlimen sedang menunggu laporan penuh PAC dan akan dibawa untuk dibincangkan. Namun kerajaan bukan hanya sekadar membincangkan isu skandal. 7 bulan PMX memikul tanggungjawab sebagai peneraju adalah tempoh masa yang singkat untuk diselesaikan semua perkara.


"Namun kita optimis cepat atau lambat isu LCS akan dinyatakan kebenaran. Cuma sebagai rakan komponen Kerajaan Perpaduan, Muda seharusnya sedar mereka perlu memberi kerjasama yang konkrit kepada PMX dalam menjalankan fungsi sebagai kerajaan semasa," katanya.


Oleh itu, sinis Syafiq, keputusan Muda untuk bertanding secara solo dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang adalah amat tepat kerana tidak lagi perlu menyusahkan Pakatan Harapan atau Kerajaan Perpaduan memujuk penyokong untuk mengundi calon Muda.


"Membuat keputusan bertanding secara solo hanya memberi gambaran negatif Muda sedang cuba melemahkan PMX serta sudah pasti kempen PRN Muda akan memberi gambaran negatif kepada Kerajaan Perpaduan.


"Jadi keputusan Muda untuk bertanding di dalam PRN secara solo disambut baik ibarat mengeluarkan duri dalam daging sebelum memudaratkan diri," katanya lagi.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page