top of page

Jangan terburu-buru adakan pilihan raya negeri - PH Sarawak


Pakatan Harapan (PH) Sarawak hari ini mendesak kerajaan negeri untuk tidak terburu-buru mengadakan pilihan raya negeri jika benar-benar mengutamakan keselamatan dan kesejahteraan rakyat dalam keadaan Covid-19 masih belum pulih sepenuhnya di negara ini.


Setiausaha PH Sarawak, Alan Ling Sie Kiong berkata, pemimpin Gabungan Parti Sarawak (GPS) mesti menangguhkan sebarang hasrat untuk mengadakan pilihan raya negeri buat masa ini, sebaliknya perlu kekal fokus pada menangani situasi Covid-19 di negeri itu.


"Saya menggesa para pemimpin GPS untuk segera berhenti membicarakan sebarang perkara yang berkaitan dengan pilihan raya negeri.


"Agenda utama sekarang adalah mengawal dan mengurus keadaan Covid-19 di negeri ini, kerana Sarawak menduduki tangga teratas di seluruh negara (kes Covid-19 tertinggi) dalam beberapa minggu akhir-akhir ini, ”katanya.


Alan juga meluahkan rasa kebimbangan terhadap kadar kes Covid-19, walaupun Sarawak hanya mempunyai sekitar tiga juta penduduk, tetapi jumlah jangkitan yang dicatatkan setiap hari, termasuk kes kematian (BID) agak tinggi.


"Kerajaan harus menggunakan semua sumber yang ada untuk tidak hanya memerangi Covid-19 tetapi untuk mengatasi masalah lain seperti ekonomi yang merosot yang mempengaruhi banyak perniagaan dan sektor di negeri ini," katanya.


Tambahnya, walaupun tempoh pelaksanaan darurat akan berakhir pada 2 Februari tahun depan, kerajaan negeri masih melihat sama ada selamat untuk mengadakan pilihan raya ketika itu.


"Ini kerana kita tidak mahu membahayakan keselamatan, kesejahteraan dan kesihatan masyarakat," katanya.


Alan juga mengingatkan kerajaan negeri agar tidak melupakan implikasi pilihan raya negeri Sabah terhadap rakyatnya dan keseluruhan keadaan Covid-19 di negara ini tahun lalu.


“Kami tidak mahu mengulangi sejarah di Sabah. Sehingga kini, Sarawak mencatatkan empat digit kes setiap hari. Saya tidak dapat membayangkan jika kita akan mengadakan pilihan raya negeri yang melibatkan semua 82 kerusi, di kawasan bandar dan luar bandar di mana kita semua harus melalui tempoh kempen, hari mengundi.


"Oleh itu, tidak perlu tergesa-gesa mengadakan pilihan raya negeri melainkan pemimpin GPS mahu mengabaikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat Sarawak," katanya.


Tempoh penggal lima tahun Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak tamat pada bulan Jun lalu tetapi pilihan raya negeri ditangguhkan berikutan pengisytiharan darurat oleh Yang di-Pertuan Agong hingga 2 Februari tahun depan.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page