top of page

Isu RM2.6 bilion: 'Najib nak saman dia boleh saman' - Shamsul IskandarSaman fitnah Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Razak terhadap Ketua Penerangan KEADILAN, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin tidak sewajarnya berlaku di atas isu skandal Malaysia Development Berhad (1MDB) yang telah diketahui umum.


Menurut Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu, ramai rakyat Malaysia seharusnya boleh disaman sekiranya Najib serius untuk 'membersihkan' namanya daripada dakwaan berkaitan dana 1MDB.


"Dengan posting media sosial mengenai RM2.6 bilion yang dia (Najib) marah, saya rasa ramai rakyat Malaysia boleh disaman (atas isu sama)


"Kalau dia nak saman (saya), dia boleh saman. Tetapi perkara itu bukan tentang saya tetapi mengenai rakyat negara ini. Ia (skandal) adalah sesuatu yang diketahui di seluruh negara," katanya dipetik The Vibes.


Dalam konteks PRN Johor pula, Shamsul berpendapat Najib cuba sedaya upaya untuk tidak menjejaskan rentak kempennya di sana.


Namun pendedahan bekas pegawai kewangan Goldman Sachs, Tim Leissner yang mengaitkan beliau telah membuka kembali 'tembelang' 1MDB yang telah pun sejuk.


"Sekarang kita dalam konteks pilihan raya Johor, dan sudah tentu terdapat banyak isu mengenai beliau sekarang. Terutamanya perbicaraan Tim Leissner. Jadi, memandangkan dia berkeras untuk memfailkan saman, saya akan tunggu," katanya.


Mengenai urusan mahkamah berkaitan saman itu, Shamsul berkata, beberapa rakan pembangkangnya seperti Ahli Parlimen Jelutong R.S.N. Rayer telah menawarkan sokongan undang-undang percuma.


Shamsul juga berkata dia tidak mengetahui surat tuntutan awal yang dihantar oleh Shafee and Co ke Ibu Pejabat KEADILAN.


"Pasukan peguamnya menghantar surat awal kepada ibu pejabat parti (PKR) ketika kami semua sibuk berkempen,” katanya lagi.


Najib menyaman fitnah Shamsul di atas posting beliau di media sosial mendakwa bekas perdana menteri itu 'mencuri' wang rakyat lewat skandal 1MDB.


Bagaimanapun, Najib menafikan beliau didakwa di mahkamah atas tuduhan mencuri, sebaliknya di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA)


0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page