top of page

Istilah keling tidak wajar dijadikan polimik - Dr Sathia PrakashIsu penggunaan perkataan ‘keling’ oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini tidak wajar dijadikan isu politik.


Timbalan Setiausaha Agung KEADILAN Pusat, Dr Sathia Prakash Nadarajan berkata, ketika ini ada pihak tertentu yang begitu agresif menggunakan isu berkenaan dan cuba memotretkan Perdana Menteri (PM) sebagai seorang yang rasis.


Tindakan menggunakan isu tersebut untuk membangkitkan sentimen kebencian terhadap PM tegasnya adalah tindakan tidak wajar dan perlu segera dihentikan.


"Anwar sebagai pemimpin berpengalaman yang disegani rakyat tidak pernah menggunakan perkataan sensitif terhadap mana-mana kaum atau masyarakat sepanjang menjadi pemangkang selama 20 tahun ini.


"Lagi pun, dalam konteks ini, dia (Anwar) sebenarnya telah merujuk perkataan itu dari sejarah Hikayat Hang Tuah dan bukanya sengaja berniat untuk memperkecilkan atau pun memalukan masyarakat India, ini perlu difahami oleh semua pihak," katanya dipetik.


Perdana Menteri Anwar Ibrahim pada Sabtu memohon maaf atas sebarang salah faham yang timbul daripada penggunaan istilah "keling" ketika program Temu Anwar Dialog Mahasiswa di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim, Perak baru-baru ini.


Beliau menjelaskan penggunaan frasa itu dipetik daripada buku bertajuk Hikayat Hang Tuah, dan bukan bertujuan untuk menghina mana-mana pihak sebaliknya memetik konteks dalam buku tersebut.


"Anwar sudah pun meminta maaf dengan ikhlas dan secara terbuka selepas menyedari sekiranya ia menyinggung perasaan masyarakat, maka kita perlu menerima permohonan maaf itu secara terbuka atas dasar kemanusiaan.


"Adalah tidak wajar kepada individu atau pihak tertentu di luar sana mengambil isu ini dan terus memainkan sentimen serta kebencian dalam kalangan rakyat di negara ini," tambahnya.

Commentaires


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page