top of page

Hentikan label negatif ke atas remaja India - PrabakaranSelepas enam dekad merdeka rakyat Malaysia tidak sepatutnya masih lebel melabel antara kaum sekiranya berlaku masalah atau salah faham dalam kalangan anggota masyarakat.


Ahli Parlimen Batu, P. Prabakaran (gambar, empat dari kanan) berkata, insiden pergaduhan di Bangsar, Kuala Lumpur baru-baru ini adalah contoh terbaik bagaimana perkauman masih didendangkan apabila berlaku sesuatu masalah.


"Sudah sekian lama label melabel dan permainan persepsi berlaku ke atas pemuda India di negara ini. Sebilangan besar kanak-kanak India generasi 1990-an, entah bagaimana telah mendengar istilah seperti ‘India gaduh’, ‘India samseng’, ‘India gangster’ dan banyak lagi kenyataan fitnah lain, tetapi itu tidak lagi berlaku sekarang. Kami telah mencapai tahap pemahaman yang berbeza mengenai jenayah berdasarkan kaum.


"'Kejadian Itu' yang berlaku di Bangsar pada 13 Mac lalu, bukan melambangkan (akhlak) keseluruhan pemuda India di negara ini. Ini adalah kes terpencil (pergaduhan) yang berlaku antara dua kumpulan.


"Kami kini lebih menantikan kisah kejayaan dan hanya kisah kejayaan yang dapat membina negara ini. Kisah mengenai pelajar memenangi anugerah antarabangsa, kisah atlet muda yang memecah rekod antarabangsa, kisah mengenai inovasi dan penyelidikan saintifik (bukannya stigma pergaduhan kaum)," katanya dalam satu kenyataan.


Menurut Ketua Angkatan Muda KEADILAN Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur itu lagi, masyarakat bertamadun Malaysia tidak sewajarnya meneruskan label perkauman bagi setiap peristiwa yang berlaku.


Katanya, pemimpin muda dalam parti politik bertanggungjawab untuk mengubah persepsi dan kebiasaan itu menjadi lebih toleransi demi masa hadapan Malaysia yang lebih gemilang


"Kita begitu terbiasa dengan satu kata tertentu, iaitu 'Orang', dalam hampir setiap kisah kita menggunakan Orang, Orang apa? Orang kita? Orang Cina, Orang Melayu, Orang India dan sebagainya. Sekiranya ada kemalangan, orang apa, perkahwinan, orang apa, pergaduhan, orang apa, bunuh diri, orang apa, perompak orang apa, menang permainan, orang apa.


"Ini (mengubah sikap) adalah tanggungjawab pemimpin muda, kita perlu mengubah pola pemikiran ini dan memprogramkan semula minda masyarakat untuk menggunakan kata-kata positif. Atur semula mereka untuk merasa bangga dengan pencapaian anak-anak kecil, tidak kira apa warna kulit atau latar belakang," katanya.


Menurut Praba lagi, sekiranya orang India masih dilabel sebagai samseng dan penjenayah pada zaman ini, maka terdapat kegagalan politik yang serius dalam mendidik rakyat sejak tahun 1957 atau sebelumnya.


"Terdapat banyak kisah kejayaan yang mesti diketengahkan, bukan hanya kisah kejahatan yang hodoh. Masa telah berubah, para belia India berusaha mencapai tujuan mereka.


"Sedikit pertolongan dari Kerajaan dapat meningkatkan kehidupan mereka. Mereka merindukan sokongan, motivasi dan dorongan dari pemerintah dan masyarakat.


"Hanya perpaduan yang dapat membawa perubahan besar dalam negara ini, saya percaya dan saya bertaruh kepada pemimpin muda untuk mencapainya," kata beliau lagi.


Pada 13 Mac lalu, berlaku pergaduhan yang menyebabkan seorang mati dan rakannya cedera parah di Jalan Telawi, Bangsar. Polis masih menyiasat kejadian itu mengikut Seksyen 302 dan 326 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian dan cedera parah.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page