top of page

Hampir setahun PN memerintah, negara masih lagi porak-peranda


Naib Presiden KEADILAN, Datuk Dr Xavier Jayakumar menganggap walaupun sudah hampir setahun kerajaan Perikatan Nasional (PN) memerintah negara, keadaaan masih lagi kucar-kacir.


Beliau berkata, ini terutamanya melibatkan kedudukan ekonomi dan kesihatan yang masih lagi berada dalam keadaan tidak stabil.


"Semua orang masih terpaksa tinggal di rumah, perniagaan dan ekonomi menderita dan berlanjutan dengan jumlah kes tinggi selama dua minggu terakhir, kita masih memerlukan masa yang panjang untuk membendung wabak tersebut.


"Sekiranya dipatuhi dengan betul, prosedur operasi standard (SOP) berkesan untuk mencegah penyebaran virus. Namun, kita berada dalam situasi ini hari ini kerana anggota Kabinet dan ahli-ahli politik gagal mematuhi garis panduan ini.


"Rakyat Malaysia memberi banyak perhatian kepada tindakan pemimpin mereka. Amat penting bagi pemimpin menjadi contoh terbaik. Muhyiddin dan Kabinetnya telah gagal dalam hal ini," katanya.


Xavier juga berpandangan tindakan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin melaksanakan darurat tidak memberikan sebarang kesan kepada ekonomi mahupun penurunan kes Covid-19 setakat ini, sebaliknya ia hanya bermotifkan politik semata-mata.


"Untuk memburukkan lagi keadaan, Muhyiddin dalam usaha terdesaknya mahu berpegang teguh pada kuasanya dengan melancarkan darurat.


"Alasan rasmi adalah untuk memerangi pandemik Covid-19 tetapi dilihat pada beberapa hari sebelum darurat dilaksanakan, ia banyak dikaitkan dengan perebutan kuasa antara Bersatu dan UMNO, jelas darurat ini bersifat politik," katanya.


Xavier yang juga Ahli Parlimen Kuala Langat menganggap darurat yang menyebabkan penggantungan Parlimen meletakkan negara dalam kedudukan yang tidak menentu di mana Ordinan Darurat memungkinkan berlakunya sebarang undang-undang tanpa memerlukan pengawasan Parlimen.


"Kami juga telah melihat bagaimana kuasa ini berpotensi disalahgunakan. Seseorang tidak mempunyai pilihan selain mengemukakan pertanyaan mengenai kelulusan baru RM35 juta untuk membina tiga dewan serbaguna di Pagoh, kawasan pilihan raya Perdana Menteri sendiri.


"Wang itu mungkin telah diperuntukkan untuk memerangi wabak Covid-19. Sebilangan besar peralatan perubatan dan peralatan diperlukan. Diperolehi untuk memperkuat barisan depan kita. Kerana Parlimen digantung kerajaan tidak perlu bertanggungjawab," katanya.


Xavier turut mempersoalkan tindakan Muhyiddin meminta Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Pengarah Kesihatan hadir pada mesyuarat Majlis Presiden PN.


"Bukan sahaja ini mengaburkan garis antara kuasa eksekutif dan perkhidmatan awam, tetapi juga ia juga mempertikaikan kesahihan dan kecekapan kerajaan ini.


"Ini adalah tindakan yang sama sekali tidak wajar dan tidak profesional untuk mengarahkan pegawai awam untuk mengambil bahagian secara terbuka dalam propaganda politik," katanya.


Pada masa sama, Xavier berpendapat bahawa Muhyiddin tidak memahami kesan yang akan berlaku pada keadaan darurat terhadap ekonomi dan keyakinan pelabur.


"Sebilangan besar media berita antarabangsa melaporkan perisytiharan darurat sebagai bermotifkan politik. Gambaran negara kita seperti itu bukan sahaja merosakkan ekonomi tetapi menyebabkan hilangnya prestij yang hanya akan menjadikan kita lebih jauh di belakang Vietnam dan Indonesia dari segi pertumbuhan ekonomi.


"Malah, Menteri Kewangan mesti berkhayal ketika dia berkeras pada sasaran pertumbuhan ekonomi dari 6% hingga 7,5% untuk tahun ini. Ini sudah menjadi sasaran yang tinggi untuk dimulakan, dan sekarang dengan PKP saya benar-benar tertanya-tanya bagaimana dia akan dapat mencapai sasaran itu.


"Pengumuman PERMAI tidak lebih dari pengulangan dasar yang ada yang hampir tidak dapat menanggung kerugian yang dihadapi oleh masyarakat dan komuniti perniagaan," katanya.


Justeru, Xavier berkata satu-satunya jalan keluar adalah dengan menamatkan darurat.


"Ini sesuatu yang ingin dilakukan oleh Pakatan Harapan (PH) melalui mahkamah. Kami ingin memulakan semakan kehakiman mengenai pengisytiharan darurat.


"Ini adalah untuk mendapatkan keputusan dari mahkamah bahawa nasihat Perdana Menteri kepada Yang Di-Pertuan Agong untuk pengisytiharan darurat adalah tidak berperlembagaan dan menyalahi undang-undang. Oleh itu, adalah mustahak bagi badan kehakiman untuk bertindak tanpa rasa takut atau pilih kasih, semakan kehakiman akan diputuskan oleh mahkamah.


"Dengan PKP yang akan berakhir pada 4 Februari, tampaknya kerajaan tidak ada rencana yang jelas tentang bagaimana untuk maju ke hadapan. Ini membimbangkan kerana sejak Parlimen ditangguhkan, rancangan mengenai bagaimana membangunkan kembali ekonomi dilihat pincang.


"Suara orang tidak didengar, dan bantuan tidak dapat disalurkan dengan berkesan kepada mereka yang memerlukan.


"Parlimen mesti dipulihkan dan majoriti Muhyiddin mesti dibuktikan. Barulah negara ini dapat memperoleh kembali landasan yang hilang," katanya.

0 comments

Kommentare


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page