top of page

Gubal Dasar Lebih Baik Untuk Pekerja InternOleh: Lee Yee Shawn


ULASAN: "Intern bukan buruh percuma" petikan yang disebut dalam "placard" bermaksud bahawa pelatih bukan buruh bebas. Memang benar bahawa pada masa ini pelatih tidak dilindungi di bawah Akta Kerja 1955 kerana pelatih bukan pekerja atau kontraktor bebas kerana sifat kerja mereka adalah untuk tujuan latihan untuk pelatih.


Pada masa ini, tidak ada undang-undang sedia ada yang mengatakan pelatih perlu dibayar, jadi jumlah yang diberikan oleh syarikat kepada pelatih kebanyakannya adalah daripada ehsan syarikat kepada pelatih untuk menampung perbelanjaan mereka seperti pengangkutan, makanan atau perbelanjaan sara hidup.


Oleh itu, terdapat penyokong yang menyokong status quo atau untuk reformasi sistem, sama ada melalui pemansuhan program latihan atau melalui penggubalan undang-undang yang mewajibkan pelatih dibayar gaji yang adil, jika sama sekali.


Hapus latihan amalai bukan mustahil


Sesetengah pihak yang menyokong status quo telah menyatakan bahawa generasi sekarang tidak berterima kasih sementara pihak-pihak yang menyokong pembaharuan memanggil "boomer" kapitalis sampingan yang lain.

Lee Yee Shawn

Ini tidak perlu, kita hidup dalam masyarakat yang harmoni, dan apabila terdapat isu yang dibangkitkan, kita membincangkannya dan menghasilkan cara untuk menyelesaikannya, secara berhemah. Panggilan untuk menghapuskan latihan secara keseluruhan sebenarnya bukan idea yang tidak mustahil. Internship adalah konsep moden yang berasal dari komuniti perubatan pada tahun 1920- an.


Konsep moden internship hanya berlepas pada tahun 1960-an. Kebanyakan institusi pengajian tinggi di Malaysia mewajibkan pelajar mereka menjalani latihan amali sebagai syarat untuk menjadi graduan, lebih melarat lagi apabila sesetengah institusi pengajian tinggi menjadikannya pelajar mereka mengambil intership pada semester tertentu, menyebabkan mereka tergesa-gesa mencari internship yang tidak dibayar untuk memenuhi keperluan kursus mereka atau sama sekali melepaskan tawaran latihan yang baik kerana sesetengah syarikat tidak mengambil pekerja pelatih dalam tempoh masa tertentu.


Mungkin alternatif adalah untuk membolehkan pelajar institusi pengajian tinggi mengabil projek yang berkaitan dengan perkara kursus dan menulis tesis.


Kaedah potongan cukai galakan kepada majikan


Bagi elaun yang lebih baik untuk pelatih, memaksa majikan membayar elaun mandatori sebenarnya tidak memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai resume yang kurang memberangsangkan dan sebenarnya akan memudaratkan mereka dan berpeluang menangguhkan tempoh tamat pengajian mereka. Kerajaan perlu mengamalkan sikap laissez faire ,atau syarikat berisiko untuk memboikot konsep latihan amali atau menjadikannya sangat kompetitif.


Ia adalah tidak benar bahawa kerajaan Malaysia tidak melakukan apa-apa mengenai isu ini. Kaedah Kaedah Cukai Pendapatan (Potongan Bagi Perbelanjaan Yang Ditanggung bagi Peruntukan Program Latihan Amali Yang Diluluskan) (Pindaan) 2023 baru-baru ini membenarkan insentif cukai pemilik perniagaan untuk mengambil pelatih.


Sehingga kini program latihan amali mesti mendapat kelulusan daripada Talent Corporation Malaysia Berhad, dan pelatih yang mengambil bahagian mesti menerima elaun bulanan sekurang-kurangnya RM500.


Ini pada pendapat jujur kami adalah cara yang betul untuk menangani isu ini. Kenyataan "Intern bukan buruh percuma" telah meminta negara memahami bahawa pelatih bukan sahaja sebahagian daripada tenaga kerja yang menyumbang kepada masyarakat kita, mereka adalah masa depan negara kita. Jika kita tidak dapat menjaga belia kita, siapa lagi yang akan?


* Kredit foto Selangorkini

_________________________________________________________________________________

Penulis merupakan anggota Gerakan Guaman Rakyat (GEGAR)

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page