top of page

'Formula TPM dari Sarawak idea yang baik'


Formula baharu yang cuba diketengahkan dengan melantik seorang Timbalan Perdana Menteri (TPM) dari Sarawak boleh dilaksanakan sekiranya mampu menstabilkan politik Malaysia.


Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, idea Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri James Jemut Masing, yang menyatakan sudah tiba masanya seorangTPM datang dari Sarawak boleh dipertimbangkan.


"Saya rasa ini adalah idea yang baik untuk meneroka formula politik yang lebih baru di mana seseorang dari Sarawak akan memimpin jawatan TPM.


"Ini dapat meyakinkan rakyat bahawa pemerintah stabil, dan pada waktu yang sama membantu Yang di-Pertuan Agong membuat keputusan yang tepat (mengenai siapa yang harus memimpin negara ini)," katanya dalam forum maya anjuran Bernama, semalam.


Dalam forum itu Shamsul juga menegaskan bahawa pemerintah yang dipimpin oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sekiranya beliau dilantik sebagai Perdana Menteri bukanlah yang dipilih oleh rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke 14 lalu.


“Pada pilihan raya sebelumnya, rakyat memilih pemerintah baru. Tetapi kami menghadapi pengkhianatan dan kemudian pemerintah yang dipilih oleh rakyat tidak dapat meneruskan mandatnya.


"Anwar adalah pemimpin yang dipilih oleh rakyat dan dijanjikan untuk menjadi PM mengikut pengaturan (oleh PH) untuk memimpin selepas (Tun Dr) Mahathir (Mohamad).


"Itulah sebabnya mengapa rakyat memberikan kepercayaan mereka (kepada PH), kerana mereka menginginkan Anwar (sebagai pemimpin mereka)," katanya lagi.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page