top of page

Elak defisit berlebihan dengan penyatuan fiskal - IDEASHala tuju baharu negara bertemakan 'Membangun Malaysia Madani' diperkenal Perdana menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim penting bagi tujuan pertumbuhan serta mengurangkan jurang ketidaksamaan antara kaum dan intra kaum.


Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) melalui satu kenyataan berkata, visi dibawakan itu memberi penekanan terhadap usaha pembasmian kemiskinan, pertumbuhan mampan dan sokongan lanjut untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS).


Walau bagaimanapun jelas mereka, penekanan turut perlu diberikan kepada usaha penyatuan fiskal dalam jangka masa sederhana.


"IDEAS percaya usaha penyatuan fiskal adalah penting memandangkan impak pandemik yang tidak seimbang terhadap golongan rentan sedia ada.


"Sekiranya tidak, ia akan memberi kesan kepada golongan rentan secara tidak seimbang, khususnya ketika krisis," kata Ketua Pegawai Eksekutif IDEAS, Tricia Yeoh dipetik.


Mengulas lanjut perkara itu, beliau turut merujuk peningkatan hutang negara kepada RM1.5 trilion yang memerlukan kerajaan untuk melaksanakan satu bentuk penyatuan fiskal bagi mengelak defisit berlebihan dalam jangka panjang serta mendapatkan kedudukan belanjawan yang mampan.


"Bagi menyokong proses ini, satu bentuk rasionalisasi subsidi berpandukan dapatan bukti serta data terkini dijalankan dalam memastikan subsidi bersasar kepada penduduk yang kurang mendapat perkhidmatan dan terjejas," katanya.


Dalam jangka panjang, beliau berkata kerajaan perlu komited kepada Akta Tanggungjawab Fiskal untuk memperkukuh disiplin kewangannya dan memupuk kemampanan fiskal.


Selain itu, IDEAS juga menantikan pembentangan semula Belanjawan 2023 yang dijadualkan pada 24 Februari 2023 bagi melihat bagaimana tema 'Membangun Malaysia Madani' dicerminkan dalam dokumen dasar penting pertama kerajaan baharu yang turut menetapkan keutamaannya bagi tahun ini.


Sebagai rekod, pada Jumaat, Menteri Ekonomi Rafizi Ramli menyatakan keyakinan kedudukan fiskal Malaysia akan bertambah baik apabila kerajaan beralih kepada subsidi bersasar.


Bercakap pada Syarahan Parlimen Siri 1.0 Memulihkan Ekonomi Malaysia di Kuala Lumpur, beliau menegaskan bahawa subsidi telah dimulakan dengan niat yang baik.


Namun sekiranya tidak diurus dengan berhati-hati, ia dengan mudah akan menelan antara 30-40 peratus daripada bajet operasi negara setiap tahun.


Sehubungan itu jelasnya, kerajaan perlu menguruskan antara jangkaan orang ramai mengenai harga, selain tidak terlalu teruja untuk mengekalkan harga rendah secara bukan proses konvensional.

0 comments

Comentarios


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page