top of page

Tiada usaha ketepikan Anwar, kekal calon PM Pakatan Harapan PRU 15 - ShamsulDakwaan terdapat pemimpin DAP yang merancang untuk mengenepikan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagaimana diperkatakan oleh bekas Pengerusi DAP Johor, Dr Boo Cheng Hau perlu dibuktikan.


Ketua Penerangan KEADILAN, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, dakwaan Dr Boo itu seharusnya dijelaskan sendiri kepada Pengerusi PH dan bukannya dibuat di media massa yang akan menimbulkan lebih banyak ketegangan antara parti komponen PH.


"Pendedahan terkini Dr Boo yang menegaskan secara khusus bahawa sebahagian pimpinan DAP terutamanya bekas Menteri dan Timbalan Menteri ketika Pakatan Harapan menjadi kerajaan dahulu tidak mahu lagi menerima kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim tentunya mengejutkan.


"Saya menggesa Dr Boo untuk tampil dan mengambil tanggungjawab mengemukakan penjelasan lanjut kepada Pengerusi PH sendiri dan tidak melemparkan tuduhan atau melakukan serangan menggunakan media," katanya.


Menurut Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu, meskipun dilanda beberapa isu selepas kekalahan mengejut PH dalam Pilihan Raya Negeri Melaka baru baru ini, keadaan politik dalaman masih tenang dan tiada desakan kuat mahukan Anwar berundur sebagaimana dibayangkan oleh media.


Katanya, pemimpinan utama PH masih berpegang teguh kepada deklarasi Port Dickson (PD) yang mencadangkan Anwar mengepalai PH memasuki PRU 15 dan sebagai calon Perdana Menteri Pakatan Harapan.


"Apa yang jelas, Deklarasi Port Dickson selepas pemukiman PH awal tahun ini telah mengikat suatu konsensus bahawa PH memutuskan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengetuai kempen Pilihan Raya Umum ke-15 dan akan diangkat sebagai calon Perdana Menteri Malaysia," katanya lagi.


Hari ini, portal berita The Vibes menyiarkan komen Dr Boo mendakwa beberapa orang pimpinan kanan DAP yang 'dahagakan kuasa' mahu mengenepikan Anwar dan bergerak bersama Tun Mahathir untuk mendapatkan semula Kerajaan Persekutuan.


Bagaimanapun Dr Boo tidak menamakan seorang pun daripada pemimpin yang didakwanya itu.0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page