top of page

Daim dihadap ke mahkamah, minta bicara pertuduhan gagal isytihar hartaBekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini atas pertuduhan gagal mematuhi notis dengan tidak mengisytiharkan harta termasuk beberapa kenderaan mewah, syarikat dan hartanah di sekitar Kuala Lumpur dan lima negeri.


Daim, 85, atau nama sebenarnya Che Abdul Daim Zainuddin yang hadir ke mahkamah berkerusi roda mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Azura Alwi.


"Saya faham pertuduhan, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan," katanya di luar kandang tertuduh, lapor Bernama.


Mahkamah membenarkan Daim diikat jamin RM280,000 dengan seorang penjamin.


Mengikut pertuduhan, Daim didakwa dengan sengaja memberikan satu pernyataan bertulis dengan bersumpah yang tidak mematuhi terma notis bertarikh 8 November 2023 yang dihantar kepada beliau oleh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berpangkat Pesuruhjaya pada 14 November 2023 iaitu dengan tidak mengisytiharkan harta.


Kesalahan itu didakwa dilakukan di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya pada 13 Disember 2023 mengikut Seksyen 36(2) Akta SPRM 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun dan denda hingga RM100,000, jika sabit kesalahan.


Harta-harta berkenaan ialah akaun bank Amanah Saham Nasional Berhad (ASB) dan Amanah Saham Nasional (ASN), tujuh kenderaan mewah iaitu sebuah kereta jenama Rolls Royce Royce 2 Axle Rigid Body, tiga Mercedes Benz dan masing-masing sebuah kereta jenama Jaguar XJS HE, Austin Morris Austin dan Ford Prefect.


Selain itu, terdapat 38 syarikat yang tidak diisytiharkan iaitu Ibu Kota Developments Sdn Bhd, Maya Seni Holdings Sdn Bhd, Menara Ampang Sdn Bhd, Dream Cruiser Sdn Bhd, Landbelt Corporation Sdn Bhd, Kenari Teliti Sdn Bhd, Fnq Advanced Materials Sdn Bhd, Kota Tandop Development Sendirian Berhad, Alun-Alun Resort (M) Sdn Bhd dan Dasar Seroja Sdn Bhd.


Syarikat lain ialah Gigantic Promotions Sdn Bhd, Jupiter Alliance Sdn Bhd, Inayat Realty Sdn Bhd, Suasa Urus Sdn Bhd, Avillion Berhad, Meridian Haven Sdn Bhd, Avillion Vista Hotel Sdn Bhd, Vast Access Sdn Bhd, Fortune Valley Sdn Bhd, Reliance E-Com Sdn Bhd, Admiral Marina Berhad, Golden Envoy (M) Sdn Bhd, Mela Lifestyle Sdn Bhd, AVI SPA Sdn Bhd dan Avillion Hotel Group Sdn Bhd.


RPB Capital Holdings Sdn Bhd, Genius Field Sdn Bhd, Festive Place Sdn Bhd, Avillion Suite Hotel (PD) Sdn Bhd, Taman Unik Sdn Bhd, Admiral Cove Development Sdn Bhd, Nesline Sdn Bhd, RPB Development Sdn Bhd, OS Resources Sdn Bhd, Avillion Hotel (Kl) Sdn Bhd, Avillion Hotels International Sdn Bhd, Admiral Hill Hotel Sdn Bhd dan Reliance Shipping & Travel Agencies (Perak) Sdn Berhad, turut tidak diisytiharkan.


Harta lain membabitkan 25 hartanah antaranya beberapa unit kondominium, rumah dan hotel melibatkan 18 di Kuala Lumpur dan Selangor, masing-masing tiga di Pahang dan Negeri Sembilan manakala satu hartanah di Kedah.


Pada 23 Januari lalu, isteri Daim, Toh Puan Na’imah Abdul Khalid, 66, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen sama atas pertuduhan gagal mematuhi notis dengan tidak mengisytiharkan harta termasuk Menara Ilham dan beberapa hartanah di sekitar Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.


Sebelum ini, Nai’mah dan dua anak lelakinya hadir ke ibu pejabat SPRM untuk memberi keterangan serta membantu siasatan agensi antirasuah itu terhadap Daim yang juga seorang ahli perniagaan.


Siasatan terhadap Daim berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada Kertas Pandora iaitu pendedahan berkaitan dokumen sulit golongan kaya dan berpengaruh dunia yang menyembunyikan kekayaan dengan menggunakan perkhidmatan luar pesisir atau syarikat berpangkalan di luar negara.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page