top of page

Cukai Barangan Mewah: Langkah Berkesan Untuk Keadilan EkonomiOleh: Andre Lai Chen Heng


ULASAN: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan Belanjawan Madani Tahun 2024, yang termasuk peningkatan Cukai Barangan Mewah daripada 5% kepada 10%, yang telah mencetuskan perbincangan meluas.


Walaupun dasar ini mungkin tidak popular di kalangan sesetengah individu, namun sebenarnya, cukai barangan mewah adalah langkah yang berkesan dalam membantu mencapai keadilan cukai, menyokong pembangunan negara yang mampan.


Cukai barangan mewah adalah rawatan tegas dalam dasar pembahagian semula kekayaan dan merupakan cara yang baik untuk meningkatkan kesenjangan antara kaya dan miskin di negara kita.


Mengikut data terkini, indeks Gini Malaysia adalah 0.399, menunjukkan tahap ketidakseimbangan kekayaan. Maka cukai barangan mewah secara khusus mempengaruhi golongan berpendapatan tinggi yang membeli barangan mewah berharga tinggi, manakala beban ekonomi kepada isi rumah berpendapatan rendah adalah relatif rendah.


Data menunjukkan bahawa lebih daripada 50% pembeli barangan mewah adalah golongan berpendapatan tinggi, manakala isi rumah berpendapatan rendah jarang membeli barangan mewah. Melalui cukai barangan mewah, negara boleh secara beransur-ansur mengurangkan kesenjangan kekayaan dan meningkatkan keadilan ekonomi dalam masyarakat, juga memastikan lebih ramai orang mendapat manfaat daripada kekayaan negara.


Meningkatkan pendapatan kerajaan


Meningkatkan cukai barangan mewah juga akan membantu meningkatkan pendapatan kerajaan dan daripada belanjawan. Kita dapat melihat bahawa hutang negara dan defisit berada pada tahap yang sangat tinggi.


Walaupun cukai barangan mewah menyebabkan harga barangan itu meningkat, pengguna berpendapatan tinggi masih akan terus membeli barangan mewah ini. Menurut anggaran Kementerian Kewangan, pengenalan cukai barangan mewah dijangka akan menghasilkan pendapatan cukai tambahan melebihi RM1 bilion setiap tahun.


Pendapatan cukai tambahan ini boleh digunakan untuk menyeimbangkan bajet dan memenuhi keperluan sosial seperti peningkatan pendidikan, perubatan, dan infrastruktur.


Menstabilkan mata wang ringgit


Yang paling penting, pelaksanaan cukai barangan mewah akan membantu mengurangkan defisit perdagangan dan seterusnya menstabilkan nilai matawang bagi mengelakkan aliran wang keluar negara tinggi. Barangan mewah biasanya memerlukan import yang besar kerana kebanyakan barangan ini tidak dihasilkan di Malaysia.


Apabila rakyat tempatan membeli barangan mewah, mereka membayar dalam mata wang asing yang besar, yang lebih meningkatkan defisit perdagangan.


Menurut data Bank Negara, defisit perdagangan Malaysia telah terus berkembang dalam lima tahun lalu, menimbulkan tekanan yang signifikan ke atas kadar pertukaran matawang negara. Cukai barangan mewah boleh membantu mengurangkan defisit perdagangan tersebut dan seterusnya menggalakkan pelaburan antarabangsa serta pertumbuhan ekonomi. Ini akan membantu meningkatkan keupayaan ekonomi negara dan memastikan pertumbuhan ekonomi yang sihat.


Bukan cukai baharu


Cukai barangan mewah bukanlah dasar cukai yang baharu di luar negara, banyak negara seperti Perancis dan Denmark telah lama melaksanakan cukai barangan mewah yang tinggi dan telah mencapai kesan positif. Tambahan pula, negara jiran Indonesia juga telah melaksanakan cukai jualan barangan mewah dengan kadar antara 10% hingga 200%, dan mencapai hasil yang baik.


Mengikut data Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), ekonomi negara-negara ini telah berkembang selepas pelaksanaan cukai barangan mewah, dan ketidakseimbangan kekayaan juga telah berkurangan. Cukai barangan mewah Malaysia tidak hanya selaras dengan trend global, tetapi juga berpotensi memberikan kesan penting dalam pelbagai bidang seperti ekonomi, sosial, dan perdagangan, menyumbang kepada pembangunan mampan dan kemakmuran negara.


Kesimpulannya, cukai barangan mewah adalah dasar cukai yang perlu dan berkesan, membantu mencapai pembahagian semula kekayaan, meningkatkan pendapatan kerajaan, mengurangkan defisit perdagangan, menstabilkan nilai mata wang, serta selaras dengan trend global dan keperluan pembangunan mampan.


Melalui dasar ini, Malaysia boleh mengambil langkah positif ke arah masyarakat yang lebih adil dan stabil, sambil membina landasan yang kukuh untuk masa depan negara.


________________________________________________________________________________

Penulis merupakan Naib Pengerusi KEADILAN Wilayah Persekutuan, Ketua Cabang KEADILAN Wangsa Maju dan Ahli Lembaga Penasihat Bandaraya Kuala Lumpur

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page