top of page

Capaian, perkhidmatan internet negara masih lemah -Sim Tze Tzin


Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin menganggap capaian internet baharu masih lemah di beberapa lokasi termasuk kawasannya masih lemah dan tidak stabil.


Beliau berkata, 62 Lokasi di Parlimen Bayan Baru telah dikenal pasti memerlukan perkhidmatan internet yang lebih baik.


Katanya, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengumumkan beberapa rancangan untuk meningkatkan perkhidmatan internet dan telekomunikasi tetapi ia tidak termasuk Bayan Baru, Lembah Silikon Malaysia.


"Kawasan Parlimen Bayan Baru adalah Lembah Silikon Malaysia. Kami mempunyai puluhan ribu pekerja, profesional dan syarikat yang merupakan rantaian bekalan global yang kritikal. Mereka memerlukan internet bertaraf dunia untuk berfungsi. Mereka sekarang sangat marah dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia.


"Saya bersimpati dengan kekecewaan mereka. Sudah hampir setahun PKP, berjuta-juta orang "Work from Home" menderita perkhidmatan internet yang cukup perlahan.


"Ramai di antara kita telah mengadu kepada KKMM, tetapi kerajaan sepertinya tidak melakukan apa-apa. E-mel juga telah dihantar oleh pejabat saya kepada KKM tapi apa yang kami dapat adalah "Standard Reply" mereka," katanya.


Sim berkata masalah capaian dan perkhidmatan internet sepatutnya diselesaikan ketika PKP 2.0 ini.


"PKP 2.0 ini lebih teruk, semakin banyak orang yang bekerja dari rumah dan mereka memerlukan internet berkelajuan tinggi untuk menyelesaikan tugas mereka. Sekiranya anda fikir Bayan Baru adalah Silicon Valley of Malaysia, ia harus mempunyai jalur lebar berkelajuan tinggi yang terbaik.


"Walaupun keadaan kami lebih baik daripada adik Viveona di Sabah, tetapi jelas perkhidmatan Internet dan telekomunikasi Bayan Baru masih kurang ideal.


"Keperluan untuk perkhidmatan internet dan telekomunikasi yang lebih baik sangat mustahak kerana kebanyakan penduduk kita bekerja untuk syarikat multinasional dan mereka adalah sebahagian daripada rantaian bekalan global yang kritikal," katanya.


Justeru, Sim berkata selepas Pejabat Parlimen Bayan Baru mengenal pasti 62 lokasi yang memerlukan perkhidmatan jalur lebar dan perkhidmatan syarikat telekomunikasi yang lebih baik, aduan dibuat serta-merta kepada SKMM.


"Aduan tersebut bermula dari internet yang lemah dan tidak stabil, tiada jalur lebar berkelajuan tinggi hingga isyarat yang lemah, masalah talian telefon dan lain-lain.


"Sekarang syarikat telekomunikasi telah mula memberi respons kepada kami. Pertama, Maxis, mereka telah memeriksa aduan kami dan cukup baik untuk memberi respons ke semua lokasi kami. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pasukan dan syarikat korporat mereka untuk perkhidmatan pelanggan yang baik.


"Saya harap SKMM dan syarikat telekomunikasi lain serta penyedia perkhidmatan internet dapat melakukan perkara yang sama tidak lama lagi.


"Lebih penting lagi, kami berharap mereka akan mengambil tindakan segera untuk meningkatkan perkhidmatan mereka di kawasan Parlimen Bayan Baru," katanya.


0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page