top of page

Foto angkat tangan Anwar suntingan: Pas jangan terus sebar berita palsuPas yang kononnya memperjuangkan Islam dinasihatkan agar jangan meneruskan kerja kotor menyebar berita palsu kononnya gambar pada 1998, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengangkat sebelah tangan di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur adalah hasil suntingan.


Menurut Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital, Teo Nie Ching, berita palsu yang disebar oleh lidah rasmi Pas, Harakahdaily itu tidak sewajarnya berlaku pada era teknologi maklumat yang mana maklumat sahih boleh disahkan dengan mudah.


"Saya kasihan melihat terdesaknya Pas yang terus menerus membina naratif palsu demi menyerang ketokohan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


"Walaupun Pas begitu bangga mendabik dada dengan ‘Gelombang Hijau’, parti ini masih begitu laparkan publisiti murahan berasaskan fitnah dan kepalsuan, seolah-olah ia tidak akan kenyang dengan politik fitnah dan adu-domba yang diamalkan.


"Hanya kerana mahu menang dalam perdebatan atas talian, seolah-olah tidak ada kerja lain yang boleh dilakukan, lidah rasmi parti Pas tiba-tiba mencetuskan fitnah kononnya gambar Anwar Ibrahim mengangkat tangan kepada penyokong dengan mata yang lebam pada tahun 1998 adalah kerja suntingan.


"Ini tidak lain untuk mengangkat profil Datuk Seri Sanusi Md Nor, yang mengajuk gaya terbabit ketika didakwa di mahkamah tempoh hari. Tindakan Harakahdaily ini sangat kebudak-budakan dan memalukan profesyen kewartawanan," katanya dalam kenyataan hari ini.Tegas Nie Ching, gemuruh reformasi 1998 bukan sahaja dirakam oleh media tempatan atau jurugambar dalam negara tetapi juga agensi berita luar negara.


Malah gambar Anwar mengangkat tangan tersebut diambil oleh juruganbar agensi berita The Associated Press (AP), tetapi diputar belit dalam laporan berita Harakahdaily.


"Langkah Harakahdaliy dan Pas untuk menjadikan hal ini sebagai modal politik bagi menyerang legasi gerakan reformasi yang mereka sendiri sertai ketika itu adalah sangat memalukan, dan menghina memori Almarhum Ustaz Fadzil Noor, presiden Pas ketika itu yang berada di baris hadapan pergerakan terbabit.


"Sebegitu mudahkah Pas mahu cuba mengubah sejarah demi manfaat politik populis media sosial, sehingga sanggup menimbulkan fitnah dan menggelarnya pendedahan eksklusif?


"Tiadakah akal budi yang waras untuk menyedari bahawa pengamal media boleh melakukan semakan fakta secepat kilat, dan mengesahkan bahawa gambar ikonik tersebut diambil oleh jurugambar Ed Wray dari agensi berita Associated Press, dan disahkan lagi oleh demikian ramai wartawan dan jurugambar yang turut membuat liputan ketika itu," katanya.


Sehubungan itu, Ahli Parlimen Kulai itu menggesa agar Harakahdaily memohon maaf kepada para pengamal media veteran yang menjadi saksi kejadian, selain memohon maaf kepada jurugambar terbabit kerana telah memfitnah hasil kerja beliau.


"Harakahdaliy wajar membuat permohonan maaf terbuka kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dan seluruh rakyat Malaysia atas usaha dangkal untuk cuba memperbodohkan khalayak umum.


"Harakahdaily, sidang pengarang dan pucuk pimpinan Pas perlu segera bertaubat dan insaf daripada kerja-kerja menjaja fitnah di zaman teknologi tinggi ini. Pada akhirnya nanti, Pas dan juak-juaknya juga akan dilondehkan sebagai pemfitnah terbesar akhir zaman," katanya.


0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page