top of page

AMK mahu moratorium wajib diberi, tambah peluang pekerjaan


Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Malaysia, Akmal Nasir dalam Ucapan Dasar Kongres AMK pagi tadi mengesa kerajaan meningkatkan peluang pekerjaan dengan meningkatkan kemasukan pelaburan asing masuk ke dalam negara.


Katanya, Indonesia masih boleh mendapatkan pelabur-pelabur asing dari syarikat teknologi gergasi dunia, AMAZON, Tesla serta syarikat yang pernah melabur di Malaysia seperti Hyundai dan Toyota, mengapa tidak Malaysia?


"Mendepani isu pengangguran yang tertinggi di kalangan anak muda, peluang pekerjaan terhad dan dilema gaji rendah; kerajaan perlu mengambil pendekatan yang lebih drastik bagi mengekalkan pekerjaan sedia ada serta bantuan perniagaan kepada usahawan termasuklah insentif khas bagi mendepani Covid-19," katanya.


Beliau juga mahu kerajaan memberi moratorium wajib kepada rakyat sama ada individu mahu pun syarikat.


Katanya, ramai anak muda yang terjejas akibat kesukaran ketiadaan perniagaan semasa Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 dan mereka perlu dibantu dengan menangguhkan bayaran balik pinjaman.


"Maka AMK sarankan agar moratorium tanpa caj faedah kepada peniaga-peniaga kecil sekurang-kurangnya untuk tempoh lima bulan, kembalikan subsidi upah, perkenalkan kemudahan pinjaman modal serta bantuan 30% - 50% dari jumlah sewaan tapak perniagaan


"Ini penting untuk menjamin pendapatan buat anak muda dan seterusnya mencari kaedah “create the job”. Di kalangan AMK juga ramai yang menceburi perniagaan sendiri untuk menampung kehidupan.


"Sekiranya anak muda terperangkap dalam belenggu permasalahan pada fasa ini tanpa bantuan secukupnya, ia akan memberikan beban berganda kepada anak muda untuk survive," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page