top of page

Akses kepada keadilan hak asasi manusia di negara MadaniAkses kepada keadilan adalah hak asasi utama manusia biar pun dibelenggu kemiskinan dan tidak upaya untuk mendapatkan khidmat guaman.


Untuk itu Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Awar Ibrahim memuji penubuhan Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) yang beroperasi sejak 2012 lalu dan memberi khidmat guaman percuma kepada rakyat yang kurang berkemampuan.


"Kerajaan telah menubuhkan YBGK dan saya gembira sejak permulaan operasinya model ini telah menyaksikan ratusan ribu orang diwakili dalam prosiding jenayah.


"Akses kepada keadilan telah dipertingkatkan dan YBGK telah menjadi penyedia bantuan guaman terbesar di negara ini. Kerajaan mengiktiraf peranan Badan Peguam Malaysia dalam inisiatif ini.


"Untuk membawa rangka kerja ini ke peringkat seterusnya, saya cukup untuk mengatakan Kerajaan mengakui akses kepada keadilan adalah hak asasi, dan saya bersedia untuk memberi pertimbangan serius kepada pandangan Badan Peguam Malaysia dalam perkara ini," katanya ucaptama di Persidangan Undang-undang Malaysia Antarabangsa di Kuala Lumpur, petang tadi.


Selain itu, PM menyentuh mengenai reformasi perundangan yang berlaku di Malaysia di bawah Kerajaan Perpaduan biar pun memerintah dalam tempoh sekitar 7 bulan.


Perubahan besar, katanya, ialah kerajaan tidak campurtangan ke atas institusi perundangan dan badan kehakiman bebas bertindak berdasarkan undang undang sepenuhnya.


"Semasa saya berdiri di sini, saya boleh katakan dengan penuh pasti, bahawa sejak saya memegang jawatan sebagai Perdana Menteri, bukan sahaja saya tidak menceroboh walau satu inci pun kawasan suci ini, tetapi saya akan mempertahankan dengan segala daya dan cara kebebasan badan kehakiman.


"Dalam hal ini, saya memuji Ketua Hakim Negara Yang Amat Arif Tun Tengku Maimum atas peranannya yang berani dalam mengukuhkan kepercayaan kita terhadap Badan Kehakiman.


"Dan dengan ini, saya berterima kasih kepada pendirian teguhnya mengenai kebebasan kehakiman dalam menghadapi serangan tanpa henti sehingga kebebasan kehakiman yang berterusan kelihatan cerah dan menjanjikan," katanya.


Selain itu, PM turut menyatakan komitmennya terhadap perubahan berterusan termasuk dalam hal pindaan Perlembagaan yang akan dibawa berhubung nasib orang tanpa kerakyatan terutama anak yang dilahirkan oleh ibu warganegara Malaysia tetapi berkahwin dengan warganegara asing dan melahirkan anak di luar negara.


PM percaya masyarakat yang diberi keadilan akan membawa Malaysia ke tahap kemakmuran baharu sebagaimana yang diidamkan oleh rakyat terbanyak.


"Sebagai sebuah negara, saya percaya kita berada pada titik perubahan dalam laluan ke arah pembaharuan sistemik dan masyarakat yang adil dan saksama.


"Saya yakin Badan Peguam Malaysia akan menjadi rakan yang berwaspada dan boleh dipercayai dalam pengembaraan ini.


"Ketika kita berkumpul di sini hari ini, landskap global berkembang pesat, memberikan cabaran dan peluang baharu yang menuntut kebijaksanaan kolektif dan usaha bersepadu kita.


"Isu yang dihadapi memerlukan peguam bukan sahaja menjadi pengamal undang-undang yang bijak tetapi juga ejen perubahan yang penuh belas kasihan, memperjuangkan keadilan, keterangkuman dan kemampanan. Ini adalah Malaysia MADANI," katanya lagi.


Dalam majlis dialog kemudiannya PM mengumumkan peruntukan RM10 juta kepada YBGK dalam usaha membantu golongan yang tidak berkemampuan, untuk mendapatkan bantuan khidmat guaman.0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page