top of page

Ahli Parlimen Bayan Baru cadang 7 langkah tangani bekalan beras


Oleh: Abdullah Zaid


Kenaikan harga beras putih import selain kesukaran untuk mendapatkan bekalan beras Super Spesial Tempatan (SST) meresahkan orang ramai.


Justeru bagi sesi Dewan Rakyat Pembentangan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK), Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin mencadangkan 7 langkah bagi menjamin Bekalan Beras Putih Tempatan (BPT) dan bekalan beras import mecukupi.


Katanya, kerajaan pada ketika ini perlu memberi penekanan kepada syarikat pengimport beras tunggal Padiberas Nasional Berhad (Bernas) menyediakan bekalan beras mencukupi sebagai penyelesaian jangka pendek.


"Dalam perjanjian (sebagai pembekal tunggal import beras) Bernas bertanggungjawab menyediakan kuantiti beras yang mencukupi untuk mengelakkan kekurangan bekalan beras.


"Walaupun langkah tersebut merugikan mereka (ekoran kenaikan harga beras import) tetapi langkah itu perlu diambil demi security (jaminan) makanan negara," katanya di Dewan Rakyat hari ini.


Tambahnya, masalah sindiket tukar beg atau aktiviti ‘tukar baju’ (tukar bungkusan) oleh pihak tertentu bagi mendapatkan keuntungan berlipat kali ganda perlu ditanggani oleh pihak berkuasa dan kementerian yang terlibat.


"Ketiga kerajaan harus membenarkan syarikat lain untuk mengimport beras agar boleh mewujudkan persekitaran daya saing yang lebih sihat selain mewujudkan pembelian beras India yang berpatutan seperti yang dilakukan Singapura," ujarnya.


Oleh itu, kata mantan Timbalan Menteri Pertanian itu, kerajaan pada ketika ini wajar memberi kuota 30 peratus kepada syarikat lain untuk mendapatkan bekalan import beras.


"Untuk menyelesaikan masalah bekalan beras kerajaan harus membuka 30 peratus bekalan beras import kepada syarikat lain supaya isu kekurangan ini dapat diatasi," katanya.


Selain itu, tegasnya pihak kementerian juga disarankan mengkaji semula keberkesanan projek pembangunan sektor padi dan beras agar ia mampu pulangan kepada negara.


"Bagi memastikan projek pembangunan padi dan beras berjaya, kerajaan perlu mengkaji semula program yang telah dilaksanakan supaya ia mampu membawa keuntungan kepada negara," jelasnya.


Dalam pada itu, Sim yang juga Timbalan Pengarah Strategi KEADILAN mencadangkan kerajaan untuk memberi subsidi secara terus kepada pesawah untuk mendapatkan bekalan baja.


Hal ini katanya, bekalan baja yang hanya dibekalkan oleh Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) dibimbangi boleh menjejaskan kualiti padi yang dihasilkan.


"Ia boleh memberi peluang kepada pesawah untuk membeli baja sendiri dan menentukan sendiri tapak sawah masing-masing supaya padi yang dihasilkan lebih sihat," ujarnya.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page