top of page

ABIM gesa pihak industri prihatin kos kewangan pelajar internAngkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menggesa pihak industri di negara ini segera mempertimbangkan elaun sara diri berpatutan bagi pelajar yang menjalani latihan industri atau ‘internship’.


Menurut Presiden ABIM, Muhammad Faisal Abdul Aziz, luahan kebimbangan seorang pelajar universiti awam baru baru ini sama ada beliau dapat bertahan sepanjang menjalani internship pada bulan Oktober 2023 sepatutnya diberi perhatian serius.


"ABIM menggesa Kerajaan khususnya Kementerian Sumber Manusia meneliti isu ini supaya ia mendapat pertimbangan sewajarnya.


"ABIM menegaskan ‘intern’ tidak boleh dianggap sebagai buruh percuma, malah telah dibangkitkan dalam Persidangan Buruh Antarabangsa pada Jun 2023 di Geneva supaya majikan tidak memberikan bayaran yang terlalu rendah terhadap pelajar yang sedang menjalani latihan industri," katanya dalam kenyataan hari ini.


Dalam pada itu, Faisal berkata, ABIM menyedari elaun bagi pelajar intern tidak wajib di bawah Akta Kerja 1955 (Akta 265).


Namun katanya, dalam negara Madani yang mengutamakan prinsip Ihsan dan ekonomi manusiawi sebaik baiknya majikan mempertimbangkan sejumlah kewangan kepada pelajar untuk menampung kos minimum perjalanan atau perbelanjaan harian pelajar berkenaan, selain insentif peralatan seperti komputer riba dan sebagainya.


"ABIM juga dalam hal ini menyarankan para pelajar mendapatkan maklumat berkenaan tempat latihan intern terlebih dahulu supaya isu bayaran elaun dapat diatasi di peringkat awal, serta tempat intern adalah bersesuaian dengan bidang pengajian.


"ABIM turut menggesa pihak Institut Pengajian Tinggi (IPT) untuk membantu menjadi pemudah cara dengan pihak industri, seperti memastikan tempat praktikal adalah kondusif dan selamat untuk pelajar menimba dan menjana pengalaman berharga," katanya lagi.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page