top of page

Abaikan retorik perkauman terbaharu dari Mahathir kata Adam Adli



Rakyat Malaysia yang patriotik digesa agar mengabaikan retorik perkauman terbaharu dibawa Tun Mahathir Mohammad.


Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Adam Adli Abdul Halim berkata begitu mengulas kenyataan Mahathir sebelum ini kononnya tindakan mempromosi negara berbilang bangsa adalah bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan menekankan peri pentingnya kemelayuan Malaysia.


Beliau yang juga timbalan menteri belia dan sukan menegaskan, selama ini Malaysia telah diterima dan diuar-uarkan sebagai negara berbilang kaum.


Justeru kenyataan Mahathir itu jelasnya hanya merosakkan, dan rakyat diajak merenung kelakukan bekas perdana menteri itu mutakhir ini.


"Kita dah selesai perkara ini sebenarnya. Begitulah Tun, bercakap ikut kepentingan semasa dia. Kita tak boleh layan, rosak kita," kata Adam dipetik.


Mahathir yang kalah teruk di Langkawi pada PRU15, kembali menjadi perhatian apabila mengasaskan Proklamasi Orang Melayu, dan memaklumkan akan berganding bahu dengan Perikatan Nasional untuk PRN akan datang.


Dalam kenyataan berkaitan 'negara berbilang bangsa' itu, Mahathir dilihat menggunakannya bagi menyerang pentadbiran Anwar Ibrahim apabila mengulangi retorik ancaman DAP kepada orang Melayu dan Islam.


Kenyataan Mahathir itu sendiri dikritik pakar-pakar perlembagaan.


Sementara itu, menurut Adam di sebalik kontroversi yang dicetus Mahathir itu sekurang-kurangnya masyarakat hari ini boleh menilai sendiri pendirian bekas Pengerusi Bersatu tersebut.


Malah menurutnya, orang ramai wajar merenung kelakuan Mahathir mutakhir ini yang disifatkan sebagai merosakkan.


"Malaysia rumah untuk semua orang, dibangunkan untuk semua orang. Kita bukan bangsa yang kecil, kita ini bangsa besar – bangsa Malaysia.


"Mungkin kita lupa tapi orang luar sebut Malaysia negara yang berhasil menjaga keharmonian kaum," tambah Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page