top of page

5G: Wujudkan syarikat monopoli kerajaan hilang RM7 bilion, tambah hutang RM20 bilionKerajaan Perikatan Nasional (PN) digesa memikirkan semula keperluan mewujudkan syarikat Digital Nasional Bhd (DNB) yang merupakan sebuah syarikat bertujuan khas (SPV) dimiliki penuh oleh Kerajaan bagi mengendalikan spektrum 5G di negara ini.


Jawatankuasa Komunikasi Digital dan Multimedia PH berkata, penubuhan sebuah syarikat untuk mengendali perkhidmatan 5G bukan sahaja tidak dibuat di mana-mana negara tetapi hanya akan menjebak Kerajaan dan rakyat dalam tanggungan hutang apabila syairkat terbabit membuat pinjaman bagi pengoperasiannya.


"Berdasarkan laporan media, DNB dijangka membelanjakan di antara RM16.5 billion sehingga RM20 bilion selama 10 tahun untuk membina jaringan 5G, yang dikatakan mampu meliputi 80% negara menjelang 2024.


"Perbelanjaan untuk 600 staf DNB sahaja dijangka berjumlah RM2.5 billion, atau purata RM34,722 seorang sebulan untuk tempoh sedekad itu.


"Berbeza dengan pengendalian spektrum perkhidmatan telekomunikasi untuk 2G, 3G dan 4G sebelum ini, syarikat-syarikat telekomunikasi tidak ditawarkan untuk membida spektrum 5G tetapi terpaksa menyewa spektrum tersebut dari DNB sahaja, pada satu kadar yang

ditetapkan untuk satu jangkamasa yang ditetapkan.


"Dari sudut pendapatan Kerajaan pula, langkah pelaksanaan 5G melalui monopoli DNB ini bermaksud Kerajaan akan berisiko kehilangan pendapatan dari hasil jualan spektrum 5G terus kepada syarikat-syarikat telekomunikasi, yang dianggarkan bernilai RM 7-12 bilion," kata mereka.


Menurut Jawatankuasa Komunikasi Digital dan Multimedia itu lagi, ketika pendapatan tahunan Kerajaan tertekan berikutan pandemik Covid-19, sudah pasti langkah mewujudkan syarikat baharu itu akan mendatangkan kesan negatif terhadap pendapatan negara. Maka hal berkenaan mesti dipertimbang semula.


Selain itu, kata mereka, berdasarkan wawancara Ketua Pegawai Eksekutif DNB pada 16 Oktober lalu, DNB dijangka membuat siri pinjaman bank dan menerbitkan sukuk menjelang tahun hadapan yang keseluruhannya berjumlah RM 8 billion.


Oleh kerana DNB dimiliki penuh oleh Kerajaan, kata mereka, maka pinjaman ini merupakan satu bentuk liabiliti kontingen (contingent liability) yang merupakan risiko yang terpaksa dipikul rakyat, apatah lagi sekiranya DNB gagal membayar balik hutang tersebut.


"Hal ini wajar dipertimbang semula dengan cukup serius, memandangkan bebanan hutang Kerajaan yang dijangka meningkat.


"Dalam aspek pelaksanaan secara teknikal pula, kami meneliti beberapa risiko besar termasuk isu-isu legasi yang mungkin timbul apabila perkhidmatan telekomunikasi beralih ke teknologi yang lebih tinggi kelak," kata mereka lagi.


Jawatankuasa turut mengingatkan kerajaan PN berdasarkan garis panduan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia bertarikh 9 Julai 2021, syarikat-syarikat telekomunikasi hanya dibenarkan untuk menggunakan spektrum sedia ada dalam menyediakan perkhidmatan sehingga tahap 4G sahaja dan tidak 5G atau lebih daripada itu.


Hal itu merupakan satu kekangan teknologi yang amat tidak wajar, menghilangkan sifat ‘keberkecualian teknologi’ (removal of ‘technology neutrality’), dan wajib dipertimbang semula.


"Oleh itu, memandangkan risiko-risiko yang telah dinyatakan PH berpendirian DNB dan seluruh perancangan pelaksanaan jaringan 5G wajib dibahas di Parlimen, termasuk dibawa kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Pembangunan Infrastruktur, sebelum ia dilaksana sepenuhnya.


"Tiada sebab risiko-risiko ini perlu diambil, sedangkan ianya boleh dilaksanakan dengan cara yang mendatangkan hasil kepada Kerajaan dan bukan sebagai hutang tidak langsung (contingent liability) seperti ini," kata mereka lagi.


Kenyataan bersama itu dikeluarkan oleh Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil (Ahli Parlimen Lembah Pantai, KEADILAN), Khalid Samad (Ahli Parlimen Shah Alam, AMANAH), Hannah Yeoh (Ahli Parlimen Segambut, DAP), Wong Shu Qi (Ahli Parlimen Kluang, DAP), Chan Ming Kai (Ahli Parlimen Alor Setar, KEADILAN), Loh Ker Chean (Pengarah Komunikasi Wanita KEADILAN).


0 comments

Comentarios


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page