top of page

Wanita luar bandar perlu akses pemeriksaan kanser payudara segera - Wanita KEADILAN Sarawak


Sempena Bulan Kesedaran Kanser Payudara, kerajaan negeri Sarawak digesa supaya memastikan bahawa semua wanita di luar bandar Sarawak mendapat akses untuk pemeriksaan kanser payudara dengan segera.


Ketua Wanita KEADILAN Sarawak, Agnes Padan berpandangan akses penjagaan kesihatan untuk penduduk dalam kalangan wanita di luar bandar masih terlalu rendah jika mengikut statistik rasmi.


Beliau sendiri kehilangan ibu akibat komplikasi penjagaan kesihatan dan akses penjagaan kesihatan yang tidak mencukupi di luar bandar Sarawak dan memahami keperitan dan penderitaan yang ditanggung oleh wanita tempatan negeri itu.


"Menurut Kajian Kesihatan dan Morbiditi Nasional (NHMS 2019), kadar pemeriksaan payudara di Malaysia sangat rendah dan tiga dari empat wanita berusia 40 tahun ke atas tidak pernah menjalani mamogram.


"Keadaan di Sarawak cenderung menjadi lebih teruk tetapi kita tidak mempunyai statistik terkini yang jelas untuk menunjukkan bahawa banyak wanita di luar bandar Sarawak mengambil bahagian dalam pemeriksaan kanser payudara.


"Apa yang kita tahu ialah hampir separuh kes barah payudara di Malaysia didiagnosis lewat (tahap 3 dan tahap 4) menurut Laporan Pendaftaran Kanser Nasional Malaysia dan hasilnya, kadar kelangsungan hidup 5 tahun untuk barah payudara hanya sekitar 66.8% menurut Malaysian Study on Cancer Survival (MyScan).


"Ini adalah tragedi yang nyata terutamanya kerana barah payudara adalah penyakit yang dapat dirawat jika dikesan lebih awal," katanya.


Agnes juga mendedahkan bagaimana kesedaran tentang kanser payudara sangat rendah di desa-desa Sarawak.


"Kita sering mendengar kisah menyedihkan tentang bagaimana wanita menyembunyikan benjolan payudara selama berbulan-bulan dan kadang-kadang bahkan bertahun-tahun kerana kejahilan, ketakutan dan stigma.


"Kita sering mendengar rakan-rakan, jiran dan keluarga di kampung dan rumah panjang yang didiagnosis dengan tumor payudara yang sangat maju dan pada masa mereka meminta pertolongan perubatan barah itu telahpun merebak ke bahagian lain badan dan mereka meninggal dunia tidak lama kemudian," katanya.


Namun bagi Agnes, kesedaran yang rendah ini boleh ditangani melalui pendidikan.


"Sebilangan besar wanita tidak diberi pendidikan dan sokongan mengenai pentingnya pemeriksaan payudara secara berkala dan apa yang harus dilakukan sekiranya mereka menemui gumpalan.


"Melatih wanita komuniti sebagai juara penjagaan kesihatan dan memastikan maklumat pesakit tersedia dalam bahasa tempatan adalah langkah penting untuk mendidik wanita mengenai kesihatan payudara," katanya.


Satu lagi cara yang boleh ditangani adalah meningkatkan akses penjagaan kesihatan dengan menyediakan lebih banyak kemudahan kesihatan di kawasan luar bandar.


"Klinik desa tidak mempunyai kemudahan untuk ultrasound payudara atau mamogram untuk pemeriksaan dan pengesanan awal.


"Oleh itu, terdapat keperluan mendesak untuk unit mamogram bergerak untuk membawa kemudahan pemeriksaan barah payudara ke setiap kampung dan rumah panjang di seluruh Sarawak," katanya.


Agnes berpendapat betapa pentingnya meningkatkan akses kesihatan tersebut kerana penduduk di luar bandar sering berdepan dengan masalah perjalanan yang jauh dan faktor kewangan.


"Sebilangan wanita mungkin tinggal berjam-jam dari sebuah daerah atau hospital pakar dan perjalanan ke bandar mungkin terlalu mahal, berharga RM200-300. Sekiranya mereka berjaya sampai ke hospital untuk penilaian awal dan biopsi, mereka mungkin tidak mampu untuk kembali mendapatkan hasil dan rawatan mereka.


"Bagi mereka yang didiagnosis menghidap barah, mereka dan keluarga mereka mungkin menghadapi masalah kewangan jika diperlukan untuk membayar lawatan ke hospital dan rawatan tambahan yang tidak dilindungi oleh pemerintah.


"Semasa program jangkauan komuniti kami mendapati bahawa sebahagian besar pesakit barah di luar bandar Sarawak tidak mengetahui mengenai mySalam dan faedah kesejahteraan lain yang dapat membantu mereka sepanjang rawatan barah mereka. Pasukan pekerja sosial yang berdedikasi sangat diperlukan untuk membantu pesakit-pesakit ini mendapatkan sokongan dan faedah yang sememangnya hak mereka," katanya.


Justeru, Agnes selaku wakil KEADILAN Sarawak menyeru kerajaan negeri supaya melaksanakan program pemeriksaan payudara khusus di seluruh negeri secara menyeluruh.


"Ini termasuk pendidikan masyarakat, unit mamogram bergerak, klinik penilaian akses cepat dan meningkatkan perkhidmatan rawatan barah untuk wanita-wanita di Sarawak.


"Kita tidak harus menunggu lebih lama sementara wanita, isteri, saudara perempuan, ibu dan anak kita meninggal di rumah panjang dan di kawasan desa pedalaman akibat barah payudara," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page