top of page

Wang bantuan sekolah hilang: siasatan dijalankan, pelajar dipastikan dapat hakKementerian Pendidikan (KPM) memandang serius kes kecurian wang bantuan awal persekolahan berjumlah lebih RM100,000 yang diperuntukkan untuk sebuah sekolah di Beranang, Selangor.


Menterinya, Fadhlina Sidek berkata pihak kementerian sedang menyemak insiden berkenaan dari segi prosedur dan tatacara pengeluaran wang berdasarkan garis panduan yang telah ditetapkan.


"Garis Panduan Bantuan Awal Persekolahan telah menetapkan tatacara pengeluaran wang tunai dari bank oleh pihak sekolah untuk jumlah melebihi RM10,000 mestilah dalam keadaan selamat dengan perkhidmatan polis pengiring.


"Ia berdasarkan Surat Pindaan Ke Atas Surat Pekeliling Kewangan Bilangan 20 Tahun 2020: Bantuan Awal Persekolahan bertarikh 29 Disember 2022," tegasnya dalam satu kenyataan.


Pindaan itu memberi peringatan kepada semua pengurus sekolah berkaitan pematuhan kepada Tatacara Pengurusan Kewangan dan Perakaunan Sekolah yang sedang berkuat kuasa.


Terdahulu pada Isnin, media melaporkan insiden kehilangan wang bantuan awal persekolahan yang diperuntukkan untuk sebuah sekolah yang disyaki disamun penjenayah.


Wang dipercayai dikeluarkan dari sebuah bank di Semenyih oleh pengetua sekolah pada pukul 10 pagi dan sepatutnya diagihkan kepada pelajarnya pada Selasa namun hilang setelah tingkap kenderaannya dipecahkan.


Sementara itu, Fadhlina Sidek berkata di pihak kementerian kesalahan berkaitan hal-hal melibatkan pengurusan sekolah khususnya dalam perkara-perkara melibatkan prosedur dan tatacara kewangan sama sekali tidak akan dikompromi.


"Tindakan tegas boleh diambil terhadap mana-mana individu yang didapati cuai atau tidak akur kepada arahan yang ditetapkan.


"Tindakan kepada pengetua pula kita serahkan kepada JPN dan pihak polis. Ini untuk memberi jaminan bahawa kes ini disiasat dengan teliti," katanya.


Bagaimanapun, katanya wang bantuan awal kepada pelajar sekolah terbabit akan digantikan oleh pihak kementerian melalui proses yang sepatutnya.


"Kita jamin akan pastikan mereka (penerima bantuan) dapat hak mereka. Kita akan lihat apa prosesnya sebab untuk SOP kewangan ini kalau hilang sebab cuai dan sebagainya akan ada proses dia (yang tertentu)," katanya lagi.


Terdahulu, Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan dilapor berkata, pihaknya tidak mendapat permohonan pengiring daripada guru besar berusia 50 tahun berkenaan untuk tujuan pengeluaran wang.


Malah guru besar terbabit memberi alasan sudah biasa mengambil wang bantuan awal persekolahan tanpa pengiring pihak polis sejak 10 tahun lalu.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page