top of page

Undang-undang pencemaran plastik akan dikaji semula - Nik NazmiKerajaan akan mengkaji semula undang-undang berkaitan bagi mengatasi pencemaran plastik.


Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, undang-undang sedia ada bersifat ‘fragmented law’ iaitu pelaksanaannya bergantung kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) yang mengikut kesesuaian lokaliti serta konteks di kawasan masing-masing.


Usaha mengatasi pencemaran plastik di negara ini disifatkan kurang efektif walaupun pelbagai tindakan dilakukan.


Justeru pihaknya mahu mencari mekanisme bagi membolehkan pihak Persekutuan menggubal undang-undang yang lebih komprehensif.


"Jadi atas dasar itu kita sedang melihat bagaimana mengatasi masalah pencemaran plastik ini.


"Bagaimana kita nak menjadikan penggunaan plastik ini lebih lestari? Sama ada dengan pengurangan penggunaan plastik sekali guna, plastik yang boleh biodegradasi yang diperbuat daripada bahan bahan organik, ataupun alternatif lain untuk menggantikan penggunaan plastik," katanya dipetik.


Nik Nazmi ditemui pemberita selepas sesi dialog “Pathways to Plastic Neutrality: Collaborative Action and Innovative Solution” anjuran Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) dan Yayasan Hijau Malaysia di Kota Samarahan, Sarawak pada Isnin.


"Kita tahu bahawa kuantiti plastik di dalam sungai dan lautan menyumbang kepada masalah banjir, kepada kelaziman plastik mikro dalam rantaian makanan kita. Jadi, saya rasa di situlah kita melihat semula dasar sedia ada.


"Sekarang, beberapa negeri sudah mengenakan caj terhadap penggunaan plastik, tetapi ia tidak lagi dibuat secara meluas dan antara cabaran besar di Malaysia ialah sektor tidak formal, contohnya di bazar Ramadan, pasar malam yang masih menggunakan plastik secara meluas," katanya.


0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page