top of page

Tindakan hantar pulang warga Myanmar langgar perintah mahkamah


Ahli Parlimen pembangkang mengecam tindakan tidak berperikemanusiaan oleh kerajaan yang menghantar pulang 1,086 tahanan Myanmar dari Malaysia ke Myanmar.


Tindakan itu bertentangan dengan permohonan Amnesty Antarabangsa ke Mahkamah Tinggi untuk menghentikan penghantaran pulang yang difailkan pada 22 Februari dan perintah penangguhan sementara yang diberikan oleh mahkamah pada 23 Februari 2021 memerintahkan agar status quo dikekalkan.


“Menteri Dalam Negeri dan Ketua Pengarah Imigresen menyedari bahawa NGO hak asasi manusia meminta campur tangan mahkamah untuk menghentikan pengusiran pada hari Selasa 23 Februari. Mengapa mereka kemudian mengusir tahanan Myanmar?


“Persoalannya, adakah ini menghina perintah mahkamah?


“Tindakan Ketua Pengarah Imigresen ini adalah gambaran jelas bahawa kerajaan tidak melakukannya untuk menghormati proses pengadilan yang sedang berjalan dan telah meletakkan Malaysia dalam pandangan buruk terhadap hak asasi manusia,” menurut kenyataan itu.


Kenyataan itu dibuat secara bersama oleh Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad (AMANAH); Ahli Parlimen Petaling Jaya, Maria Chin Abdullah (KEADILAN); Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto (DAP) dan Ahli Parlimen Kubang Pasu, Amiruddin Hamzah (PEJUANG).


Pada masa sama, mereka meminta kerajaan supaya bertanggungjawab terhadap keselamatan 1,086 tahanan yang telah dihantar pulang.


"Adakah terdapat kanak-kanak dalam senarai awal? Jika ya, berapa ramai? Berapakah umur mereka dan di mana ibu bapa mereka? UNHCR tidak dibenarkan memeriksa lelaki, wanita dan kanak-kanak dalam senarai itu untuk mengetahui jika ada yang memegang kad UNHCR.


"UNHCR juga mempunyai bukti bahawa 6 daripadanya memang pemegang kad UNHCR. Ini adalah percanggahan keras terhadap kenyataan Ketua Pengarah Imigresen bahawa tidak ada pemegang kad UNHCR Myanmar telah dihantar kembali ke Myanmar. Bagaimana persetujuan diperoleh daripada tahanan yang dikatakan telah bersetuju untuk menghantar pulang mereka seperti dalam kenyataan media Ketua Pengarah Imigresen semalam?


"Sebagai penggubal undang-undang, kami meminta jawapan dan penjelasan oleh Ketua Pengarah Imigresen dan Menteri Dalam Negeri untuk membenarkan penghantaran pulang yang melanggar perintah sementara Mahkamah Tinggi yang diberikan untuk mengekalkan status quo dan melindungi nama baik Malaysia di mata ASEAN dan masyarakat antarabangsa yang bersuara menentang yang tidak kena pada masanya.


"Kerajaan mesti menghentikan pemulangan tahanan Myanmar ke tanah air mereka yang kinidikendalikan oleh junta tentera yang telah terkenal selama beberapa dekad kerana pelanggaran hak asasi manusia secara terang-terangan," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page