Tidak Salah PH Tuntut Hak Berkuasa, Asalkan Adil, Jaga Rakyat


DS Anwar Ibrahim menekankan mengenai hak rakyat untuk menentukan satu sistem kerajaan yang sah melalui institusi Parlimen.


Apabila ianya dinafikan maka perjuangan menentukan keabsahan kerajaan berlaku. Bukan sahaja jumlah kerusi yang menjadi fokus Pakatan Harapan (PH) tetapi juga tekad tidak bertolak ansur kepada kecurangan, sistem kroni memperkayakan anak pinak dan menindas orang tidak bersetuju dengan kerajaan.


PH perlu kembali kepada landasan perjuangan asal. Janji untuk baiki negara mesti dilakukan. Sistem politik bukan ditentukan oleh elit yang berkuasa tetapi mesti cuba fikir bagi rakyat yang tidak ada kewangan, pendidikan tinggi dan mereka harus dibela sewajarnya.


Kemelut politik sekarang menyebabkan rakyat bosan. Sesiapa yang pegang kuasa rebut mahu jadi PM, menteri, timbalan dan pengerusi GLC. Layak tidak layak bukan perkiraan. Pembangkang pula kira bagaimana mahu dapatkan jumlah, tawan kuasa.


Tidak ada salah tuntut hak berkuasa tetapi syarat mutlaknya ialah kembali kepada landasan perjuangan. Negara mesti demokratik, adil dan jaga kepentingan rakyat.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

Langgan Buletin Keadilan Sekarang!

Copyright © 2020 Suara Keadilan. Hak Cipta Terpelihara.

Ikut Kami

  • facebook
  • twitter
  • youtube
  • instagram
  • telegram
  • radio