top of page

Tiada hasrat mansuhkan pendidikan Tingkatan Enam - FadhlinaSijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) diiktiraf di peringkat antarabangsa dan tiada keperluan untuk kerajaan memansuhkan pendidikan Tingkatan Enam.


Pendirian itu dinyatakan Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek ketika menggulung perbahasan Usul Menjujung Kasih Titah Diraja di Dewan Negara, semalam.


Menurut Fadhlina, pendidikan peringkat Tingkatan Enam, mencakupi peperiksaan STPM yang ditawarkan Kementerian Pendidikan (KPM) dan ia selaras dengan Akta Pendidikan 1996 yang memberi jaminan bahawa ia mesti wujud serta diteruskan.


"Kewujudannya bertujuan pastikan murid peringkat menengah atas mendapat kualiti pendidikan setanding piawaian antarabangsa… STPM itu sendiri diiktiraf Cambridge Assessment International Education.


"Seluruh Universiti Awam di negara kita iktiraf kelulusan ini malah lebih 2,000 universiti seluruh dunia iktiraf sijil STPM, jadi lulusan Tingkatan Enam ini boleh lanjut pelajaran ke mana-mana sahaja dalam negara, luar negara, Amerika Syarikat, semua negara Komanwel juga Timur Tengah," katanya.


Beliau sebelumnya menjawab cadangan Senator Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai supaya kerajaan memansuhkan STPM dan menggantikannya dengan program matrikulasi.


Sementara itu dalam penggulungannya, Fadhlina yang juga Ketua Wanita KEADILAN menegaskan bahawa pendidikan Tingkatan Enam mempunyai sasaran dan matlamat tersendiri berbanding program matrikulasi dan Ijazah Sarjana Muda Perguruan Malaysia.


"Tingkatan Enam ini bertujuan memberi akses seluas-seluasnya pada lepasan menengah, pada murid, menerusi 643 pusat Tingkatan Enam pelbagai mod pembelajaran di seluruh negara.


"Malah KPM juga akan luaskan Kolej Tingkatan Enam yang dirancang di Pahang iaitu di Kolej Astana, Kuantan dan satu lagi di Sri Lipis, di samping pembinaan Kolej Tingkatan Enam di Kelantan yang telah lulus peruntukan pembinaan dalam Rancangan Malaysia Ke-12," jelasnya.

0 comments

header.all-comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page