top of page

Tiada data, fakta sains mengatakan sidang Parlimen tidak selamat diadakan


Ahli Parlimen Subang, Wong Chen menempelak kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Takiyuddin Hassan berhubung risiko yang tinggi jika Parlimen bersidang.


Beliau berkata, kerajaan tidak perlu bimbang kerana sepanjang tempoh Parlimen bersidang, tidak ada seorang ahli Parlimen yang dijangkiti wabak Covid-19.


"Dalam dua sesi Parlimen terakhir, Ahli Parlimen dan pegawai mereka yang menghadiri Parlimen diuji terlebih dahulu untuk saringan Covid-19 setiap dua minggu.


"Risiko penyebaran semasa sesi Parlimen dikurangkan dengan langkah yang berkesan dan sederhana ini. Parlimen juga tidak membenarkan pengunjung awam dan mengurangkan waktu duduk anggota Parlimen. Mereka juga menjauhkan tempat duduk kita secara penjarakan sosial dan memasang penghalang pelindung plastik antara Ahli Parlimen.


"Dengan semua langkah-langkah ini diambil, tidak ada seorang pun ahli Parlimen dijangkiti dalam dua sesi Parlimen yang lalu. Parlimen merupakan salah satu tempat paling selamat di Malaysia yang bebas dari Covid-19," katanya.


Pada masa sama, Wong Chen berpendapat Ahli Parlimen akan menjadi lebih selamat memandangkan mereka akan diberi vaksin antara bulan Mac dan April. Ini kemudian akan mengurangkan kemungkinan bahaya kepada ahli Parlimen ketika mereka sedang bersidang.


Malah katanya, ketika Ahli Parlimen berada di sesi Parlimen, mereka tidak berada di kawasan mereka secara langsung atau berinteraksi dengan penduduk kawasan mereka.


"Ahli Parlimen berpotensi menyebarkan wabak ketika mereka benar-benar "turun padang" sama ada semasa pilihan raya, atau menghadiri program, mengedarkan makanan atau tablet. Sebenarnya semua Ahli Parlimen yang dijangkiti sebelum ini berlaku di luar sesi Parlimen.


"Mereka bukan penyebar yang berpotensi ketika berada di Parlimen, di mana mereka melakukan tugas utama mereka untuk membuat perundangan, memberikan keseimbangan kepada kekuatan kerajaan yang ekstrem dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan.


"Oleh itu, kerajaan memberi alasan untuk memberi nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong bahawa Parlimen tidak boleh bersidang bukanlah sesuatu yang sangat baik.Tidak ada data atau sains untuk menyokong dakwaan bahawa Parlimen dalam sesi akan tidak selamat," katanya.


Justeru, Wong Chen menganggap ia sesuatu yang tidak masuk akal untuk mendakwa bahawa Ahli Parlimen Pembangkang tidak hormat kepada Yang di-Pertuan Agong kerana mencabar nasihat darurat yang diberikan oleh perdana menteri kepada Yang di-Pertuan Agong.


"Dalam hal ini, kerajaan yang sepatutnya menasihati Yang di-Pertuan Agong bilakah Parlimen boleh bersidang, memberikan alasan yang paling lemah.


"Siapa yang sebenarnya tidak menghormati Agong?" katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page