top of page

Taktik 'scam' pelbagai, rakyat perlu lebih berhati-hati - FahmiRakyat Malaysia diingatkan terus berhati-hati dengan taktik penipuan dalam talian terutama ketika musim perayaan.


Menteri Komunikasi dan Digital Ahmad Fahmi Fadzil berkata ketika ini terdapat pelbagai jenis penipuan berlaku dan ia bukan perkara mudah untuk ditangani.


Katanya apabila sesuatu modus operandi 'scammer' dapat dikesan maka akan muncul pula jenis penipuan baharu.


"Peringatan saya kepada rakyat Malaysia, tolong berhati-hati dalam suasana perayaan ini (kerana) sudah pasti akan ada yang menangguk di air keruh untuk mengambil kesempatan.


"Kita lihat ‘scam’ seperti ‘scam pencuci’ atau ‘cleaner scam’ yang banyak dibuat melalui Facebook sebagai contoh, kita kena berhati-hati.


"Jadi sekiranya anda mendapat apa-apa tawaran sama ada kerja ataupun perkhidmatan, tolong buat pengesahan sebelum kita terpedaya oleh ‘scammer-scammer’ ini. Jika ia nampak terlalu bagus, kemungkinan satu penipuan dan buat laporan polis serta call 997 supaya kita boleh bantu," katanya.


Tambah Fahmi pihak kementerian kini sedang cuba memperluas kerjasama dengan pengendali aplikasi dalam talian bagi membendung sindiket penipuan termasuk menerusi aplikasi Telegram.


"Antara masalah yang dihadapi dengan aplikasi itu ialah ia merupakan encrypted system.


"Kementerian cuba menghubungi pihak Telegram supaya beberapa perkara dapat diatur bagi menyelesaikan masalah tersebut," jelasnya.


Sementara itu Ketua Penerangan KEADILAN itu juga memaklumkan sejak 2017 hingga tahun lalu sebanyak 1.8 bilion panggilan scam telah disekat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).


Beliau berkata, sejak 2018 pula sebanyak 300 juta scam menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) berjaya dikekang namun kes penipuan itu masih berlaku.


"Jadi kita kena ada satu peningkatan kesedaran tentang cara-cara ‘scammer’ ini beroperasi dan masa yang sama kita lihat satu tindakan bersepadu antara KKD (Kementerian Komunikasi dan Digital), Kementerian Kewangan, Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Luar adalah perlu kerana kita dapati ada sejumlah panggilan ‘scam’ ini tak berlaku dalam negara kita tetapi merentasi sempadan," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page