top of page

Tahun awal pentadbiran Madani selesai masalah asas rakyatMalaysia yang diperintah oleh Kerajaan Madani harus menyelesaikan isu isu di sekeliling kehidupan rakyat terlebih dahulu sebelum meneroka ke bidang teknologi yang lebih mencabar.


Hal itu menurut Naib Pengerusi KEADILAN Wilayah Persekutuan, Andre Lai Chen Heng, perlu diutamakan dalam tahun tahun awal pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Katanya, cadangan agar Malaysia menempatkan diri di peta dunia dalam bidang aero-angkasa sebagaimana India baru baru ini yang berjaya menerokai permukaan bulan masih terlalu awal untuk dibincangkan.


Katanya, Malaysia tidak boleh melakukan misi ke angkasa untuk sekadar mencari nama sebagaimana sedekad lalu negara telah mengirim angkasawan tetapi tidak mendatangkan sebarang nilai tambah kepada teknologi.


"Sedekad lalu, kita mengirim seorang warganegara ke angkasa, yang saat itu menjadi kebanggaan, tetapi pada kenyataannya itu hanyalah pelancongan angkasa yang mahal.


"Perjalanan angkasa warganegara Malaysia tidak memberikan hasil nyata bagi sektor angkasa negara. Oleh karena itu, kita harus merenung, jika kita melabur sumber daya yang besar lagi untuk membangun stesen peluncuran angkasa, apakah akan ada lebih banyak hasil yang diperoleh?" tanyanya dalam satu kenyataan.


Oleh kerana Malaysia tidak mempunyai industri angkasa sebagaimana negara yang lebih maju serta kurang kepakaran, kata Ketua Cabang KEADILAN Wangsa Maju itu, ada baiknya Malaysia berpijak di bumi nyata.


Katanya, kegelisahan utama mengenai keperluan hidup rakyat perlu lebih ditumpukan berbanding teknologi angkasa yang mahal dan tidak mempunyai nilai pelaburan kepada negara.


"Nun di beberapa daerah jauh di pedalaman Sabah, masalah air minum saja sudah menjadi isu harian, apakah kita memiliki kemampuan untuk menangani projek angkasa lepas yang kompleks dan mahal?


"Yang paling penting, kita perlu serius mempertimbangkan keperluan dan kehendak untuk membangun stesen pelancaran angkasa.


"Saat ini, kantung negara kosong, perusahaan swasta juga menghadapi kesulitan, dan biaya hidup terus meningkat. Dalam situasi seperti ini kita harus menggunakan sumber daya dan energi yang terbatas untuk memecahkan masalah ekonomi dan sosial yang mendesak, bukannya memperuntukkannya untuk projek angkasa," katanya lagi.


Bagi Andre Lai, berita yang ditunggu tunggu rakyat ialah inovasi teknologi pertanian baharu bagi menambah hasil padi atau makanan lain yang semakin meningkat harganya.


Dengan sumber daya yang terbatas, katanya, kerajaan seharusnya memberikan keutamaan kepada penyelesaian masalah jangka pendek yang dihadapi rakyat bagi mengurangkan tekanan politik.


Hanya setelah masalah dasar diselesaikan, tambahnya, baharulah pengembangan teknologi yang lebih besar boleh dilakukan.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page