top of page

Speaker Dewan Rakyat hadiri ASEAN-AIPA dialog isu isu kritikal serantauYang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Johari Abdul menghadiri Mesyuarat Bersemuka Perhimpunan Antara Parlimen ASEAN (ASEAN-AIPA) ke-44 di Labuan Bajo, Indonesia.


Parlimen Malaysia dalam satu kenyataan memaklumkan Johari akan menghadiri mesyuarat itu bermula hari ini sehingga 12 Mei.


Menyifatkan mesyuarat berkenaan merupakan platform penting untuk dialog dan kerjasama antara pemimpin ASEAN dan Ahli Parlimen ASEAN Inter-Parliamentary Assembly (AIPA) sempena Sidang Kemuncak ASEAN, penglibatan Parlimen Malaysia juga dijangka dapat memperkukuh kerjasama antarabangsa dan multilateralisme terutama untuk pembangunan dialog yang aktif menyelesaikan isu-isu kritikal di ASEAN yang semakin meruncing.


Selain itu, kata kenyataan itu lagi, penyertaan dalam mesyuarat juga mencerminkan tekad negara yang tinggi untuk mencapai jalinan kerjasama bersama negara anggota ASEAN dalam meningkatkan kebertanggungjawaban.


"Mesyuarat tahun ini akan dipengerusikan oleh Ketua Dewan Perwakilan Rakyat Republik Indonesia, Maharani Nakshatra Kusyala Devi yang juga Speaker wanita pertama dalam sejarah negara itu.

"ASEAN-AIPA merupakan wadah untuk Ahli Parlimen ASEAN saling bertukar pandangan berkaitan pelbagai isu ekonomi, sosial dan politik serta merangka strategi untuk menanganinya.


"ASEAN-AIPA juga platform untuk mengiktiraf peranan AIPA dalam mendukung usaha menggalakkan kestabilan dan kemakmuran negara-negara ASEAN," kata kenyataan tersebut.


Sementara itu, Johari turut dijangka akan mengadakan pertemuan dengan wakil Presiden Republik Indonesia Ma'ruf Amin dan Maharani Nakshatra Kusyala Devi yang juga Ketua Dewan Perwakilan Rakyat republik itu.


Kedua-dua pihak dijangka akan membahaskan sejumlah isu berkaitan kerjasama antara Parlimen Malaysia- Indonesia dalam pembangunan anak muda.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page