top of page

Sistem Lampu Isyarat mampu jadikan rentas daerah selamat diadakan


Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin mencadangkan supaya sistem lampu isyarat bagi membantu kerajaan membenarkan rentas daerah dengan selamat.


Beliau berkata, cadangan itu dibuat setelah Pelan Pemulihan Negara yang diumumkan oleh kerajaan telah dikritik oleh banyak pihak kerana kriteria pembukaan semula yang tidak realistik.


"Sebagai contoh, untuk beralih dari fasa 1 ke fasa 2, kes harian mesti turun ke bawah 4,000. Ukuran ini tidak sesuai kerana kes-kes tidak tersebar secara merata tempat di semua negeri; menyebabkan negeri-negeri yang lebih selamat seperti Perlis, Terengganu, dan Pulau Pinang menderita.


"Nasib baik, MKN baru-baru ini telah menyemak semula dasar mereka dan membenarkan negeri-negeri tertentu untuk beralih ke fasa 2 mengikut bilangan kes masing-masing.


"Hari ini, ketika kita meraikan kejayaan Pulau Pinang memasuki fasa 2, kita percaya Malaysia dapat membuat keputusan lebih jauh di peringkat daerah di seluruh negara berdasarkan model matematik," katanya.


Model yang dicadangkan itu adalah berdasarkan kerjasama dengan Dr David Benjamin Lim, lulusan Stanford Math Ph.D.


"Dia telah mencadangkan pendekatan pembukaan semula berdasarkan keseimbangan R_0 dan kes baru setiap hari per kapita, dengan objektif untuk membantu negeri-negeri di Malaysia mengira sama ada daerah dapat bergerak dengan selamat dari satu fasa ke fasa yang lain menggunakan data yang tersedia untuk umum.


"Pengiraan R_0 dibuat berdasarkan model matematik sederhana yang dapat diakses melalui GitHub, platform sumber terbuka untuk digunakan oleh semua orang.


"Dr David Benjamin Lim percaya bahawa keputusan kerajaan mesti berdasarkan data.


"Dia berharap kerajaan persekutuan termasuk KKM, MOSTI dan kerajaan negeri seperti Pulau Pinang dapat menerapkan pendekatannya dan memperbaikinya. Pendekatan ini dapat membantu kerajaan memahami jangkitan pada peringkat daerah dan merumuskan polisi yang tepat untuk mengatasi jangkitan atau membuka ekonomi," katanya.


Namun, katanya, semasa menjalankan projek ini, mereka juga mendapati bahawa ketelusan dan perkongsian data adalah masalah sebenar di Malaysia.


"Kami menghadapi banyak kesukaran untuk mendapatkan data terperinci dan sering kali tidak ada kerjasama dari jabatan kerajaan.


"Kami ingin mendesak kerajaan untuk meningkatkan perkongsian data dan ketelusan untuk membolehkan pengurusan situasi pandemik yang berkesan. Keadaan ini mesti berubah agar Malaysia dapat bergerak secara bertahap melalui revolusi industri keempat.


"Perkongsian data membina kepercayaan masyarakat, memungkinkan tinjauan luaran yang kuat oleh para pakar, dan memupuk perkongsian awam-swasta. Dr David Benjamin Lim adalah warganegara yang prihatin untuk membantu negara mereka dengan bekerjasama dengan pejabat ahli Parlimen.


"Kami berharap lebih banyak saintis dan pakar data dapat memiliki akses ke data terperinci sehingga mereka dapat membantu kerajaan. Melawan Covid-19 adalah pertempuran jangka panjang. Semakin cepat kita belajar dari data, semakin baik kita dapat mempersiapkan diri," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page