Sidang Nadi Rakyat akan jelajah negeri, daerah - Shamsul IskandarSidang Nadi Rakyat yang buat julung kalinya berjaya dianjurkan di Hotel Crystal Crown, Petaling Jaya hari ini akan diteruskan pada masa hadapan


Pengerusi Sekretariat Sidang Nadi Rakyat, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, sidang tersebut dianggap berjaya kerana telah menghimpunkan 500 peserta dan lebih banyak lagi yang mengikuti secara langsung di Facebook.


"Ini pertama kali kita sediakan satu platform tidak mengira apa parti. Sebab itu kita sediakan google form dan sesiapa pun boleh mengisi. Termasuk rakan rakan dari pemandu Grab tadi, mereka datang secara walk in


"Kita dapat 2 jam sidang, diberikan ruang banyak pencelahan, isu isu yang telah dibawa sama ada daripada orang biasa sampai ke kumpulan segmen penting seperti pemandu teksi, pekerja kilang dan yang aktif dalam seni dan budaya.


"Ini julung kali format di mana rakyat itu bersuara dan dikawal oleh Speaker, kita buat ala Parlimen," katanya.


Beliau berkata, semua isu yang ditimbulkan oleh rakyat dalam sidang di dewan hotel berkenaan akan menjadi input berguna untuk dibawa ke perbahasan Dewan Rakyat sesi Julai - Ogos ini oleh Ahli ahli Parlimen yang turut hadir.


Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu juga berkata, sidang berkenaan akan diteruskan ke peringkat negeri dan daerah untuk mendengar suara akar umbi, terutama di negeri negeri yang ditadbir oleh Pakatan Harapan.


"Sidang Nadi Rakyat akan kita bawa turun ke negeri dan daerah dan formatnya lebih ringkas dan mudah.


"Yang kita perlukan ialah penyertaan rakyat di peringkat negeri dan parlimen. Kita akan turun ke peringkat akar umbi dan dapatkan pandangan akar umbi.


"Saya ingin alu alukan kalau ada rakan yang minat untuk anjurkan boleh hubungi kami. Beberapa kawasan di Negeri Sembilan dan Selangor tadi minta diadakan di tempat mereka.


"Ini akan jadi platform di mana rakyat boleh meluahkan masalah, kerajaan yang kita tadbir boleh mendengar dan ambil tindakan untuk selesaikan masalah," katanya lagi.


0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER