top of page

Siasatan polis terhadap Anwar lakukan hasutan tidak munasabah


Ahli Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen menempelak tindakan pihak polis yang tiba-tiba mahu menyiasat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkenaan tindakannya yang mahu mencabar pengisytiharan darurat di mahkamah.


Beliau berkata, siasatan yang dijalankan adalah di bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia, sekali gus dilihat seperti tidak ada alasan yang munasabah untuk meneruskan penyiasatan tersebut.


"Polis mengatakan bahawa mereka sedang menyiasat Anwar berikutan laporan polis yang dibuat bahawa Anwar telah melakukan hasutan dengan mempersoalkan kuasa perlembagaan Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat.


"Laporan polis yang dibuat oleh aktivis politik itu didasarkan pada tuduhan bahawa Anwar melakukan hasutan kerana Artikel 150 (8) Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa pengisytiharan darurat tidak boleh ditentang di mahkamah dan oleh alasan peribadi aktivis itu, tidak boleh juga dicabar di luar mahkamah," katanya.


Bagaimanapun, William berpendapat Anwar tidak pernah menggunakan sebarang perkataan atau perbuatan untuk menghasut mana-mana individu dalam soal mencabar darurat di mahkamah.


"Tidak ada apa-apa perkataan yang disebut oleh Anwar yang dianggap dibuat dengan niat untuk menimbulkan ketakutan atau kebimbangan kepada orang ramai atau untuk menimbulkan kesalahan yang dilakukan terhadap negara atau terhadap ketenteraman orang ramai di bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan.


"Kenyataan bahawa penyiasatan telah berjalan berdasarkan tuduhan seperti itu merisaukan kerana Seksyen 3 (2) Akta Hasutan 1948 dengan jelas memperuntukkan bahawa suatu tindakan, ucapan, kata-kata, penerbitan atau perkara lain tidak boleh dianggap menghasut jika:


a. Untuk menunjukkan bahawa pihak pemerintah telah dikelirukan atau dipersalahkan dalam tindakannya;


b. Untuk menunjukkan kesalahan atau kecacatan dalam mana-mana kerajaan atau perlembagaan sebagaimana yang ditetapkan undang-undang atau dalam perundangan atau dalam pentadbiran mahkamah dengan tujuan untuk memperbaiki kesalahan dan kecacatan."


Justeru, William berpendapat Anwar tidak melakukan sebarang tindakan hasutan.


"Malah, tindakan Anwar jelas masuk dalam Seksyen 3 (2) Akta Hasutan. Oleh itu, ia tidak boleh dianggap sebagai hasutan atau mempunyai kecenderungan menghasut," katanya.


Pada masa sama, William juga menganggap sebarang keputusan berkenaan darurat harus diputuskan oleh mahkamah dan bukannya polis.


"Sama ada Artikel 150 (8) Perlembagaan Persekutuan sah atau tidak adalah perkara yang harus diputuskan oleh mahkamah dan bukan oleh polis.


"Polis adalah badan bebas eksekutif, menjalankan tugas atas arahan Mahkamah dan terikat dengan arahan. Kuasa semakan kehakiman Mahkamah adalah bahagian penting dari doktrin pemisahan kuasa dan merupakan asas kepada sistem demokrasi berparlimen Malaysia," katanya.


Disebabkan itu, William tertanya-tanya sama ada anggota polis bertugas atas dasar tugas semata-mata atau bermotifkan politik.


"Siasatan sekarang menimbulkan keraguan sama ada anggota polis mungkin diperintahkan atau dipaksa untuk menjalankan fungsi atau kuasanya atau menggunakan sumber daya polis untuk mempromosikan atau merosakkan mana-mana parti politik atau kumpulan kepentingan atau mana-mana anggota parti. Polis mempunyai tugas untuk menegakkan hak dan memberikan perlindungan kepada semua parti politik, orang dan organisasi sama rata tanpa rasa takut atau pilih kasih.


"Tidak ada yang lebih penting selain pengecualian daripada berpolitik. Persepsi bahawa operasi polis diarahkan atas kepentingan politik mengancam ketidakberpihakan yang dihargai di semua negara demokrasi. Polis mesti menjalankan tugas dan fungsinya tanpa ada yang takut bahawa apa yang polis melakukan dipandu oleh motif politik atau tekanan.


"Diharapkan pada saat-saat sukar ini ketika rakyat berjuang untuk mengatasi wabak COVID-19 dan krisis ekonomi, polis harus dilihat menjaga kebebasan politik dan tidak bersikap memihak pada setiap masa," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page