top of page

Ronnie Liu pertahankan Anwar, enggan PH berbalah soal kepimpinan


ADUN Sungai Pelek, Ronnie Liu menganggap tindakan sesetengah pihak yang mempersoalkan kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang dan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) dan mahu pemimpin baharu menerajui blok pembangkang tidak akan dapat mengubah landskap politik negara ketika ini.


Beliau berkata, walaupun ada keperluan untuk PH mengatur semula politik dan melaksanakan reformasi, mandat yang diberikan kepada Anwar untuk menerajui pembangkang perlu dihormati.


"PH telah memberikan mandat kepada Anwar untuk berunding dan mengatur semula dengan semua pihak tanpa prejudis. Hanya pemimpin yang berwibawa dan dihormati yang dapat melaksanakan tugas yang mencabar ini.


"Pada masa kritikal ini, PH perlu bekerjasama dengan golongan konservatif selain memanfaatkan semua kekuatan progresif untuk menyelamatkan negara ini. Sudah tiba masanya untuk semua ahli politik tuduh-menuduh satu sama lain demi perpaduan dan keharmonian yang lebih utama untuk semua rakyat Malaysia," katanya dalam kenyataan.


Pada masa sama, Ronnie berkata kejayaan PH membentuk kerajaan pada 2018 banyak dibantu oleh gerakan Reformasi.


Beliau juga berkata Anwar sanggup bekerjasama dengan seteru lamanya, Tun Dr Mahathir Mohamad demi kepentingan negara.


"Kita tidak boleh lupa bahawa kejayaan PH sebagai barisan yang boleh dipercayai sejak tahun 1998 untuk mengambil alih Putrajaya selama 22 bulan dari kleptokrat selama ini didasarkan oleh gerakan Reformasi yang dilancarkan oleh Anwar.


"Ketidakadilan yang dilakukan terhadap Anwar adalah sebab utama mengapa orang ramai menyokong PH. Walaupun Mahathir sendiri dan orang-orang seperti Azmin Ali dan Muhyiddin Yassin hanya mengambil kesempatan, Anwar masih bersedia bekerjasama dengan bekas Perdana Menteri untuk kepentingan rakyat yang lebih besar.


"Pada pandangan saya, Anwar telah menggunakan kaedah pendamaian untuk berusaha menyatukan negara. Sebenarnya, dengan restu PH, dia berusaha keras untuk mendapatkan sokongan dari Ahli Parlimen yang tidak puas hati, janganlah kita lupa bahawa pihak lain mungkin tidak begitu serius mengenai perubahan politik.


"Oleh itu, PH harus lebih bersatu seperti yang telah kita lalui selama ini. Usahlah kita membiarkan isu ‘Tok Dalang’ ini menimbulkan perselisihan antara semua rakan sebaliknya menarik lebih ramai lagi untuk bergabung dengan kami sekiranya mereka ingin bekerjasama," katanya.


Begitupun, Ronnie menganggap penstrukturan semula politik dapat dilakukan secara dalaman dalam gabungan PH.


"Walau bagaimanapun, melainkan jika terdapat perubahan semula politik dalam lanskap politik secara keseluruhan, kita masih akan kembali ke titik awal.


"Negara akan terus mundur apabila ada pemimpin politik yang masih berusaha melepaskan diri dari undang-undang. Kita telah melihat dalam dua kes bagaimana pejabat Peguam Negara boleh menangani kes-kes tersebut dengan lebih agresif, tetapi tidak.


"Pada pendapat saya, pengaturan semula politik hanya dapat membantu menyelamatkan negara jika ia juga dilaksanakan oleh pihak-pihak yang menggelar diri mereka Perikatan Nasional, Muafakat Nasional dan Barisan Nasional.


"Tekanan ini harus datang dari masyarakat umum, dan suara mereka akhirnya akan mengatur irama yang diikuti oleh para pemimpin politik di negara ini.


"Marilah kita meletakkan kepentingan rakyat biasa dalam pemikiran kita," katanya.0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page