top of page

PRN Melaka: Sebarang kerjasama politik perlu fikirkan pengkhianatan - AMKAngkatan Muda KEADILAN (AMK) Malaysia bimbang terhadap polemik menerima kemasukan 4 ADUN Melaka ke dalam Pakatan Harapan (PH) yang heboh diperkatakan sejak beberapa hari lalu.


Setiausaha AMK Malaysia, Syukri Razab berkata, penerimaan ADUN-ADUN berkenaan perlu difikirkan dari perspektif pengkhianatan yang pernah terjadi sehingga tumbangnya kerajaan PH Melaka pada tahun lalu.


Selain itu, beliau turut kurang senang dengan pendapat Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua yang mencadangkan PH berkerjasama dengan mana-mana pihak yang boleh menjamin kemenangan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.


"Saya menyokong saranan beberapa pihak yang menegah PH daripada membuat kerjasama dengan mana-mana individu yang pernah bersekongkol dengan pengkhianatan dan telah menyebabkan tumbangnya Kerajaan PH di peringkat pusat dan beberapa negeri.


"Tragedi ini bukan semata-mata soal hilang kuasa, tapi PH dinafikan hak dan ruang untuk melaksanakan perubahan yang diimpikan oleh semua rakyat.


"Namun muncul pula idea Tian Chua mencadangkan KEADILAN perlu berkerjasama dengan mana-mana pihak yang boleh memberi kemenangan kepada PH dalam PRN yang akan berlangsung pada 20 November ini," katanya dalam satu kenyataan.


Bagi Syukri, PH yang menjadi mangsa paling teruk siri pengkhianatan Langkah Sheraton dan hilang Kerajaan Persekutuan serta 5 kerajaan negeri seharusnya menginsafi tidak banyak faedah sekiranya menerima sekutu daripada pihak yang tidak diyakini kesetiaannya.


"Selaku Naib Presiden KEADILAN, cadangan Tian itu tidak boleh dianggap remeh, dan sudah semestinya akan menjadi topik perbincangan umum. Namun apa yang rakyat perlu tahu ialah cadangan beliau adalah pandangan peribadi dan bukan pendirian parti.


"Logik Tian ialah, sekiranya sesuatu kerjasama itu boleh menyebabkan PH menang, maka PH wajar melaksanakan kerjasama berkenaan. Logik Machiavelli seperti yang dianuti Tian bukanlah perkara baru.


"Berdasarkan logik ini asalkan kerjasama itu boleh membawa kemenangan maka kerjasama perlu dijayakan. Persoalan yang mungkin belum difikirkan Tian ialah, bagaimana pula jika kerjasama itu hanya membuka ruang untuk KEADILAN atau PH dikhianati lagi?" tanyanya.


Tegas Syukri, rakyat pasti akan kecewa dan marah sekiranya KEADILAN melakukan perkara yang menyebabkan harapan rakyat dikhianati berulang kali.


Politik PH, katanya, tidak boleh terlalu berkiblatkan kuasa dan kemenangan sehingga mengabaikan politik berteraskan nilai.


"Justeru dengan penuh hormat, selaku anggota KEADILAN yang jauh lebih muda daripada Tian saya memohon agar beliau tidak lagi mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh merendahkan nilai KEADILAN di mata umum.


"Saya tidak berniat untuk menafikan hak Tian bersuara, tetapi memetik katanya Lincoln, better to remain silent and be thought as a fool than speak out and remove all doubt," katanya lagi

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page